Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’deki bir izcilik örgütü aleyhindeki cinsel istismar iddialarını yargıya taşıyanların sayısı 82 bini geçerek Katolik Kilisesi’ne yöneltilen istismar iddialarını geride bıraktı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 82 binden fazla insan, izcilik örgütü Boy Scouts of America (Amerika’nın İzci Çocukları) aleyhinde, on yılı aşkın süredir biriken cinsel istismar iddialarını yargıya taşıyor. Ülke çapında şubeleri bulunan izcilik örgütünün liderleri, çocuk yaşta kamplarına katılan birçok ABD’li tarafından rol model olarak görülüyordu. 

Boy Scouts of America (Amerika’nın İzci Çocukları) gençlik örgütünün ABD’nin Teksas eyaletindeki ofisi. 

İddialara ilişkin davaları takip eden avukatlar, sözkonusu izcilik örgütüne yönelik cinsel istismar iddialarının sayısının Katolik Kilisesi’ne yönelik cinsel istismar suçlamalarını sayıca çoktan geride bıraktığını belirtiyor. Yaklaşık yirmi yıldır bu davalarla ilgili çalışmalarını sürdüren Avukat Paul Mones, dava dosyalarında izcilik örgütü çatısı altında gerçekleşen cinsel istismar iddialarına ilişkin akılalmaz detaylara yer verildiğini ve bu dosyaların, mağdurların yalnızca bir kısmını yansıttığını söyledi. Mones, “Çok sayıda vaka olduğunu biliyordum ancak bu kadar çok olabileceğini tahmin edemezdim” diye konuştu

Abused in Scouting (İzcilikte İstismara Uğrayanlar) grubu olarak faaliyet gösteren bir avukatlar koalisyonunun, ABD’nin elli eyaletinin ellisinden de izcilik örgütünde geçirdiği süre boyunca cinsel istismara uğradığını belirten müvekkilleri bulunuyor. Yanı sıra, Japonya ve Almanya’daki askeri üsler gibi istismar vakalarının meydana geldiği denizaşırı konumlar da var. İstismar iddialarını dile getirenlerin yaşları 8 ile 93 arasında değişiyor. Şikayette bulunanların büyük çoğunluğu erkek olmakla birlikte, bazı kadınlar da izcilik örgütünde cinsel istismara maruz kaldıkları gerekçesiyle yasal yollara başvurdu. 

İzcilik örgütü, mağdurların tazminat talebini karşılayabilmek için bir fon oluşturmaya çabalarken davaya bakan yargıç, inceleme sürecinden geçmek üzere istismar iddialarını dile getirmek isteyenlere pazartesi gününe kadar süre tanıdı. Boy Scouts of America tarafından yapılan açıklamada örgüt yetkililerinin, “geçmişte izcilik örgütü çatısı altında maruz kaldığı kötü muamele nedeniyle kararan hayatların sayısı nedeniyle paramparça oldukları” belirtildi. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.