Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ahmet Davutoğlu, “güçlendirilmiş parlamenter sistem” önerisini görüşmek için Meral Akşener’i ziyaret etti: “Hepimizin ortak görevi yanlışlar karşısında alternatifler ortaya koymak”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisi tarafından hazırlanan “Tam demokratik güçlendirilmiş parlamenter sistem” önerisini görüşmek için bütün siyasi partilerden randevu talep etmişti. Bu kapsamda ilk onay İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den geldi. Bugün iki lider arasında saat 16.00’da başlayan görüşme, yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü. İki genel başkan görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında öne çıkanlar şöyle:

Ahmet Davutoğlu: “Hepimizin ortak görevi yanlışlar karşısında alternatifler ortaya koymaktır”

Mevcut cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin büyük sorunlar ortaya çıkardığının herkes tarafından kabul edildiğini söyleyen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Ekonomimizin ve hukukumuzun içinde bulunduğu durumu Cumhurbaşkanı Erdoğan da kabul etti. Hem hukuk hem ekonomi hem de demokraside sorunlar olduğu gerçeği mevcut sistemin iflas ettiğini ortaya koyuyor. Mesele kişi değil bir zihniyet meselesidir. Sayın Akşener’e, mevcut sistem yerine bizim önerdiğimiz alternatifi anlattık. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi çarpık bir başkanlık sistemidir, daha önce uygulanan parlamenter sistemler de çarpık parlamenter sistemlerdi” diye konuştu.

Davutoğlu: “Ortak noktalarımızın fazlalığı bizi mutlu etti”

Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Biz 1924 Anayasası’ndaki çoğunlukçu sisteme de, 1961 Anayasası’ndaki vesayetçi sisteme de, 1982 Anayasası’yla gelen melez sisteme de karşıyız. Tam, şeffaf ve açık bir parlamenter sistem öngörüyoruz. Temsil ve istikrar arasındaki mekanizmaları teklif ederek buna güçlendirilmiş parlamenter sistem diyoruz. Bu mekanizmalarla gerçek bir parlamenter sisteme geçişi Türkiye’nin geleceği açısından tek çözüm olarak görüyoruz. Sayın Akşener ile bu konudaki mutabakat zeminimizin çok güçlü olduğunu ve hem eleştirilerimizde hem alternatif teklifimizde birçok ortak noktaya sahip olduğumuzu görmekten çok memnun oldum.”

Davutoğlu: “Bundan sonra sık sık bir araya geleceğiz”

Davutoğlu sözlerini “Bundan sonra sık sık bir araya geleceğiz. Daralan siyasetin önünü açacağız. Herkese kapıyı kapatanlara karşı herkese kapımızı açarak yolumuza devam edeceğiz” diyerek noktaladı.

İYİ Parti lideri Meral Akşener ise görüşme hakkında bir açıklama yapmazken, gelen bir soru üzerine eski İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın partiden ihraç edilmesi ve Adana Milletvekili İsmail Koncuk’un istifa etmesi hakkında konuştu. İstifaya üzüldüğünü belirten Akşener, “Milletvekili sayımız 36’ya düştü. Normal bir üyemizin bile istifa etmesi bizleri üzen bir durumdur. Bir irade beyanında bulunmuş hiçbir arkadaşımızı incitecek herhangi bir söz sarf etmedim. Aynı noktada duracağım. Keşke böyle olmasaydı ama sayın Özdağ’ın beni, partimizi, başkanlık divanının neredeyse yarısını ilzam eden iftira boyutundaki sözleri dolayısıyla Merkez Disiplin Kurulu partiden ihraç etme kararı verdi. Hem Meclis’teki arkadaşlarımızın hem de kongrede seçilen arkadaşlarımızın aldığı bir karardır. Şu anda kararın ayrıntılarını bilmiyorum. Herkes için hayırlı olsun ama üzüldüğümü de ifade etmeliyim” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.