Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM kararları ile ilgili Türkiye’den rapor istedi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AKBK), Türkiye’den AİHM’nin verdiği ihlal kararları sonrası yeniden soruşturma-yargılama talebinde bulunup bulunmadığına ve bahse konu dosyalara ilişkin zamanaşımı sürelerinin dolup dolmadığına ilişkin bilgi talep etti.

Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı tarafından, AİHM’nin ihlal kararı verdiği dava ve soruşturmaların görüldüğü illerin cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilen yazıda, “AİHM Batı ve diğerleri kararı grubu” altında incelenen toplam 15 karara ilişkin bilgi istendiği belirtildi. Bu davalar, başvuranların yakınlarının ölümü ve tutukluların transferi de dahil olmak üzere devletin sorumluluğunu ilgilendiren koşullarda başvuranlara yönelik olarak gerçekleştirilen kötü muamele ve yaşam haklarının ihlali ile ilgili.

Ayrıca bu kararların bir kısmının kolluk personeli aleyhine yapılan soruşturmaların etkin olmaması, davaların zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırılması, cezaların hafifliği ve hakkında soruşturma yürütülenlerin görevden uzaklaştırılmaması gibi hususları da içerdiği belirtilen yazıda, şöyle denildi:

“AİHM kararları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi iç hukukumuza göre benimsenmiş olup bu kararların icra süreci Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AKBK) tarafından takip edilmektedir. AKBK, Bakanlığımızdan Batı grubu adı altında incelenen dosyalara ilişkin olarak AİHM ihlal kararı sonrası yeniden soruşturma-yargılama talebinde bulunup bulunmadığı ayrıca bahse konu dosyalara ilişkin zamanaşımı sürelerinin dolup dolmadığına ilişkin bilgi talebinde bulunmaktadır.”

Yazıda, daha sonra AKBK’ye sunulacak eylem planı-raporuna esas olmak üzere AİHM’nin belirlediği 15 dava ve soruşturma ile ilgili başvurucuların isimleri verilerek ilgili cumhuriyet başsavcılıklarından bilgi istendi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin bilgi istediği bazı davalarda, AİHM’nin ihlal kararına rağmen ya yeniden yargılama yapılmadığı ya da zamanaşımının uygulandığı öğrenildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.