Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kendisine yakın isimlerin görevlerini bırakmasıyla zor bir dönem geçiren İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kendini karantinaya aldı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Brexit kampanyasında aktif rol oynayan başdanışmanı Dominic Cummings ve İletişim Direktörü Lee Cain’in geçen hafta görevlerini bırakmasıyla zor bir dönemden geçiyor. İngiliz medyasına göre Johnson, yakın müttefiki Donald Trump’ın ABD seçimlerini kaybetmesi ve Brexit sürecindeki en önemli destekçilerinin görevlerini bırakmasıyla önümüzdeki haftalarda düzenlenmesi beklenen ticaret anlaşması görüşmelerinde daha ılımlı bir tutum sergilemek zorunda kalabilir. Öte yandan İngiltere Başbakanı, perşembe günü (12 Kasım) ikili görüşme gerçekleştirdiği Muhafazakâr Parti milletvekili Lee Anderson’ın koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine kendini karantinaya aldığını duyurdu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Brexit sürecindeki en önemli isimlerden biri olarak gösterilen İletişim Direktörü Lee Cain’in geçen çarşamba günü (11 Kasım) görevini bırakmasının ardından son olarak başdanışmanı Dominic Cummings’in de cuma günü (13 Kasım) görevini bırakmasıyla zor bir dönemden geçiyor.

Özellikle, uzun süredir İngiliz hükümetinin aktif politikalarında büyük bir rol oynadığı bilinen ve aynı zamanda Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması yönündeki Brexit sürecinde “Vote Leave” (AB’den ayrılmak için oy ver) kampanyasının kurucusu olan Cummings’in görevi bırakması, ticaret anlaşmalarına hazırlanan ve hükümet içerisinde önemli değişiklikler yapmaya çalışan Johnson’ın başını ağrıtıyor.

Brexit sürecinin mimarlarından olan Dominic Cummings, Johnson hükümetinin politikaları üzerinde son derece etkili bir isim olarak biliniyor.

İngiliz medyasına göre, Johnson’ın lideri olduğu Muhafazakâr Parti’nin bazı önemli milletvekilleri de başbakanın parti içindeki önemli yetkililerle sorun yaşamasından çok rahatsız. Bazı milletvekilleri ise Brexit kampanyasında önemli bir rol oynayan Cain ve Cummings’in görevlerinden ayrılmasıyla birlikte Johnson’ın en önemli müttefiklerinden biri olarak bilinen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın da 3 Kasım’da düzenlenen seçimleri kaybetmesinin, Johnson’ın Brexit ve çeşitli ülkelerle gerçekleştireceği ticaret anlaşması görüşmelerinde elini zayıflatabileceği görüşünde.

Öte yandan Johnson, perşembe günü (12 Kasım) ikili görüşme gerçekleştirdiği Muhafazakâr Partili milletvekili Lee Anderson’ın koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine pazar günü (15 Kasım) kendini karantinaya aldığını duyurdu.

Johson, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Bugün İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri’nin (NHS) filyasyon ekibi tarafından koronavirüs testi pozitif çıkan biriyle temas ettiğim için kendimi izole etmem gerektiği konusunda uyarıldım. Hiçbir semptomum yok ancak kurallara uyuyorum ve hükümetin salgınla mücadelesini Numara 10’dan (İngiltere başbakanlık ofisi ) çalışarak yönetmeye devam edeceğim” dedi.

Geçen nisan ayında koronavirüse yakalanan Johson, üç gün yoğun bakım ünitesinde tedavi gördükten sonra virüsü atlatarak hastaneden taburcu olmuştu.

Derleyen: Engin Deniz İpek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.