Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Moldova: AB yanlısı Maia Sandu ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı oldu

Moldova’da cumhurbaşkanlığı seçimlerini eski Başbakan, Avrupa Birliği (AB) yanlısı aday Maia Sandu kazandı. Tüm oyların sayıldığı seçimlerde Sandu, oyların yüzde 52,63’ünü elde ederken Rusya yanlısı rakibi Cumhurbaşkanı İgor Dodon ise oyların yüzde 47,37’sini aldı.

Rusya’nın etkisi altındaki Moldova’da seçim sonuçlarının ilanından sonra halk kutlama için başkent Kişinev’de sokaklara çıktı. Sandu destekçileri “Başkan Maia Sandu” ve “Genç insanlar için bir ülke” sloganlarıyla gösteriler gerçekleştirdi. 

Bu ayın başında yapılan seçimin ilk turunda 48 yaşındaki merkez sağcı kadın siyasetçi Sandu, Dodon’a karşı sürpriz bir zafer kazanmıştı. Sandu, pazar günü (15 Kasım) seçim sandıkları kapatıldıktan sonra “halkın sesinin duyulacağından emin olduğunu” söyledi. 

Dodon ise “barış için”, “sosyal adalet” ve “Hıristiyan değerleri” için oy kullandığını söyledi ve “Avrupa Birliği ve Rusya ile iyi ilişkileri korumak zorundayız. Zayıflık gösterirsek ülkemizi kaybederiz” dedi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon

Eylem ve Dayanışma Partisi (PAS) Başkanı Sandu ülkedeki yolsuzluğa karşı savaşacağına dair söz verdi. 3 milyon 287 bin 140 seçmenin bulunduğu ülkede seçime katılım oranı yüzde 52,78 oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.