Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İngilizce yayın yapan medyayı Fransa’daki şiddeti meşrulaştırmakla suçladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Amerikan New York Times gazetesiyle yaptığı söyleşide, Fransa dışındaki medyanın laikliği anlamadığını söyledi. Macron ayrıca, İngilizce konuşulan ülkelerdeki medyayı Fransa’daki şiddeti “meşrulaştırmakla” suçladı. 

Macron’un, ülkesindeki radikal İslamcı terör saldırıları sonrası uygulamaya koyduğu yaptırımlar arttıkça Fransa’daki Müslümanlar ve İslam ülkelerindeki protestolar da arttı. Özellikle Hz. Muhammed karikatürlerini destekleyip, “İslam’ın tüm dünyada bir krizde” olduğunu söylemesi tepki topladı. Bazı ülkelerde protestocular Fransız ürünlerini boykot etme çağrısı yaptı.  

New York Times ile telefon yoluyla yapılan söyleşide Macron, İngilizce yayın yapan bazı medya kuruluşlarının, teröristlerin son saldırılarını haberleştirme şekline kızdı. Beş yıl önce Charlie Hebdo’ya yönelik saldırıda tüm dünyanın Fransa’yı desteklediğini hatırlatan Macron, kendisiyle aynı değerleri paylaştığını düşündüğü bazı gazetelerin Fransa’daki şiddeti meşrulaştırdığını gördüğünde ve sorunun aslının Fransa’nın ırkçı ve İslamofobik olduğunu iddia ettiklerinde, bu medya kuruluşlarının “kuruluş ilkelerini kaybettiklerini” düşündüğünü söyledi.

Macron, yabancı medyanın laiklik konseptini, sekülerliği ve kilise ile devletin ayrımını anlamadığını söyledi ve şöyle konuştu: “Avrupa modelinin ne olduğu ve Fransız modelinin parçalarının ne olduğu konusunda birtakım yanlış anlaşılmalar var.”

Macron ayrıca, “Amerikan toplumu, esasen farklı etnik kökenlerin ve dinlerin birlikte varolmasıyla ilgili olan çok kültürlü bir modele geçmeden önce, ayrımcıydı” dedi. 

Macron Fransız modelini, “çokkültürlü değil, evrenselci” olarak tanımladı ve “Bizim toplumumuzda ben bir kişinin siyah, sarı veya beyaz oluşuyla, Katolik veya Müslüman oluşuyla ilgilenmiyorum. Kişi ilk ve öncelikli olarak bir vatandaştır” diye ekledi. 

Ekim ayı başında Macron “radikal İslam” ile mücadele kapsamında bir dizi yaptırım açıklamıştı. Yaptırımlar arasında camileri daha iyi kontrol etmek ve cami imamlarının Fransa’da eğitilmesi yer alıyordu. Hem bazı İngilizce gazeteler hem de Uluslararası Af Örgütü, sözkonusu yaptırımlar nedeniyle Macron’u eleştirmişti. Af Örgütü, yayımladığı bir raporda Macron ve hükümetini, “Fransız Müslümanlar’a karşı sürekli karalama kampanyalarını iki katına çıkardılar ve ifade özgürlüğüne kendi saldırılarını başlattılar” diyerek eleştirmişti. Raporda, Fransa’da, dini inançlara aykırı olarak algılanabilecek fikir veya görüşleri ifade etme hakkı şiddetle savunulsa da Müslümanlar’ın ifade ve din özgürlüklerinin, “cumhuriyetçi evrensellik” kisvesi altında genellikle yetersiz ilgi gördüğü görüşü yer almıştı. 

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.