Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Orta Amerika’da kasırga sezonu: Eta’dan sonra Iota’nın da bölgeyi vurması bekleniyor

Orta Amerika’dan ABD’nin Meksika Körfezi kıyılarına kadar etkisini gösteren “kasırga sezonu” etkisini artırıyor. Bilim insanları, bu kasırga sezonunun son yılların “en aktif kasırga sezonlarından biri” olacağını konusunda uyarılarda bulunurken Orta Amerika ülkelerinde ve özellikle Nikaragua’da yaklaşık iki hafta önce etkili olan Eta Kasırgası, birçok ülkenin sahil şeridini tahrip etmişti. Son yılların en güçlü kasırgalarından biri olduğu belirtilen Iota Kasırgası ise Orta Amerika ülkelerinde etkili olmaya devam ediyor. Kasırga sebebiyle Nikaragua ve Honduras’daki kıyı bölgelerinde yaşayan binlerce insan tahliye ediliyor.   

Geçtiğimiz haftalarda Nikaragua’yı vuran Eta Kasırgası’nın ardından Iota Kasırgası da Orta Amerika’da etkili olmaya devam ediyor. ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC) tarafından yapılan açıklamaya göre, saatte 257 kilometre hıza ulaşması beklenen Iota Kasırgası’nın kategori 5 seviyesinde Orta Amerika’yı vurması bekleniyor.

Iota’nın geniş çapta hasar verdiği Karayip Denizi’ndeki Providencia Adası’nda bir kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken Nikaragua ve Honduras’daki kıyı bölgelerinde yaşayan binlerce insan tahliye ediliyor.

Özellikle Nikaragua’da etkili olan ve 50 kişinin ölümüne sebep olan Eta Kasırgası da geçtiğimiz haftalarda Orta Amerika ülkelerinde toplam 200’e yakın can almıştı.

Saffir-Simpson Kasırga Rüzgâr Ölçeği’ne (kasırgaların şiddetlerinin ifade edilmesi kullanılan 1-5 arasındaki değer ölçeği) göre, seviye 3 veya daha yüksek bir seviyede olduğu belirtilen bir kasırga saatte 111 kilometreden başlayan rüzgarlara sahip olur. Bu sezon bu ölçekte Laura, Teddy, Delta, Epsilon, Eta ve Iota dahil olmak üzere altı büyük kasırga yaşandı.

Ayrıca Iota’nın 2020 yılında Orta Amerika’da gözlemlenen 30. kasırga olması beklenirken yoğun kasırga mevsimi, iklim değişikliğinin Atlantik’teki kasırgaları tam olarak nasıl etkilediğine dair soruları tekrar gündeme getirdi. Araştırmacılar, iklim değişikliğinin önümüzdeki yıllarda daha uzun veya daha aktif kasırgalara neden olabileceğini ve küresel ısınmanın fırtınalar üzerinde etkisi olduğunu belirtiyor. 

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nden (NOAA) iklimbilimci James P. Kossin, artan okyanus sıcaklıklarının ve insan kaynaklı iklim değişikliklerinin bu kasırgalardan sorumlu olduğunu söyleyerek, “Özellikle insan kaynaklı iklim değişikliğinin bu anormal derecede sıcak okyanusa katkıda bulunmuş olması muhtemel” diye konuştu. 

Uzmanlara göre küresel ısınmaya bağlı artan okyanus sıcaklıkları, fırtınaların daha yavaş zayıfladığını ve etkilerinin daha uzun süreli yaşanmasına sebep oluyor. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, 50 yıl önce yaşanan bu tip fırtına veya kasırgaların etkilerinin ilk 24 saatte büyük ölçüde kaybolduğunu ancak günümüzde yaşanan fırtınaların etkilerinin neredeyse yarıya dahi inmediği ortaya konulmuştu.

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.