Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBMM’de CHP ve MHP grup toplantısı yaptı – Kılıçdaroğlu: “Millet perişan halde, sarayda oturanlar bu gerçeği göremiyor”, Bahçeli: “Demokrasi ve hukuk alanlarında muhteşem kalkış yaşanacak”

Derleyen: Özgür Özdemir

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bugün, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) grup toplantısı yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. CHP lideri konuşmasının uzun bir bölümünü ekonomiye ayırdı.  Kılıçdaroğlu, “Gerçekten millet perişan halde. Ama saraylarda oturanlar daha 15 gün önce ‘Ekonomi pik yapıyor’ diyenler, şimdi ‘Acı reçete vereceğiz’ diyenler değil mi?” sözleriyle hükümeti eleştirdi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yargı ile ilgili sözlerine de değinen Kılıçdaroğlu, “Günaydın beyefendi. Bu konuda adım atacak kim? Sizsiniz kardeşim” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli, “Türk siyaseti kendi ülkesine yabancılaşmış, yozlaşmış bir muhalefetin sancısını yaşamaktadır” sözleriyle muhalefete yüklendi. Son günlerde sıkça tartışılan ekonomi ve hukuk alanındaki reformlarla ilgili de mesaj veren MHP lideri, “Muhteşem bir kalkışın yaşanacağını düşünüyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının satırbaşları şöyle:

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

“Millet perişan halde ama saraylarda oturanlar bu gerçeği göremiyorlar”

Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren Kılıçdaroğlu, ekonomideki sorunları yerinde görmek için sahaya indiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Milletvekillerimiz, meslek kuruluşları ve kanaat önderleri ile konuştu. Bir ekonomi masası kurduk. Ekonomi masasında görev alan milletvekili ya da milletvekili olmayan arkadaşlarımız var. Arkadaşlarımız Mersin’e, Adana’ya, Hatay’a gittiler. Yine gidecekler, yine anlatacaklar. Çözecek en yetkin aktör CHP’dir. Gerçekten millet perişan halde ama saraylarda oturanlar bu gerçeği göremiyorlar. Görmek istemiyorlar, duymak istemiyorlar, pembe hayaller peşindeler.”

“Türkiye’de ekonomi ve hukuk buhranı var”

Türkiye’de ekonomi ve hukuk buhranı olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, AKPGenel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın “acı reçete” sözlerini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Daha 15 gün önce ‘Ekonomi pik yapıyor’ diyenler şimdi ‘Acı reçete vereceğiz’ diyenler değil mi? ‘Ekonomi pik yapıyor’ lafı doğru mu? Bazıları için doğru. Kimler için doğru söyleyeyim. Dolarla ihale alanlar için doğru, dolarla devlete borç verenler için doğru. Bunlar kendini ‘Biz yerli ve milliyiz’ diye tanıtıyorlar, değil mi? Bunu diyenler dolarla borçlanma konusunda tahvil çıkarırlar mı? Kendi parana güvenmiyorsun, kendi vatandaşına ‘Dolarla borç ver’ diyorsun. Bu sözüm sarayın bekçiliğini yapanlar için de geçerli. Dolarla mevduat hesabı olanlar için de ekonomi pik yapıyor. Dolar arttıkça onlar da rahatlar. Dolarla hazine garantisi alanlar için de ekonomi pik yaptı. Yandaş ve tefeciler için ekonomi mükemmel. Ama işçi için, dul için, emekçi için ekonomi ne yaptı? Pik değil dip yaptı. Dövizdeki artış her şeye yansıdı. Sudan peynire kadar her şeye zam geldi” diye konuştu.

“Bahçeli’ye bazı sözlerim var”

CHP lideri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin partisine yönelik sözlerine de cevap verdi. Kılıçdaroğlu, MHP liderine şöyle seslendi: “Bahçeli’ye bazı sözlerim var. Çok sık eleştiriyor CHP’yi, ona o görev verilmiş çünkü. Bekçilik görevi yaptığı için o görev verilmiş. Birbirimize saygı göstermek zorundayız. CHP’nin bir özelliği var, biz bütün siyasi partilerle görüşen tek partiyiz. Çünkü biz demokrasiyi savunan tek partiyiz. Oy veren vatandaşlarımıza saygılıyız. Biz kendimizi hâkim, savcı yerine koyamayız. HDP’ye kızıyorlar, kızabilirsin. Ama bir suç örgütü gibi görüyorlar. HDP’li başkanvekili Meclis’i yönetiyor. HDP Meclis’i yönettiği zaman gelme Meclis’e.”

“Günaydın beyefendi”

Kılıçdaroğlu, Erdoğan ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yargı konusundaki sözleri nedeniyle tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, “Hukukta reform yapma konusunda Erdoğan ne kadar samimi? Adalet kurumuna güven kalmadığını o da görüyor. Hâkimlerin, savcıların belli odaklardan talimat almadan karar vermedikleri o da biliyor biz de biliyoru dünya da biliyor. Adalet Bakanı da konuşmuş, ‘Bırakın adalet yerini bulsun isterse kıyamet kopsun’ demiş. Günaydın beyefendi. Bu konuda adım atacak kim? Sizsiniz kardeşim” dedi.

Devlet Bahçeli’nin grup toplantısı konuşmasında öne çıkanlar:

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli

“Muhteşem bir kalkış yaşanacak”

MHP lideri, son günlerde sıkça tartışılan hukuk ve demokrasi reformlarıyla ilgili konuştu. Bahçeli şunları söyledi: “Ekonomide açılan ya da açılacak yeni ufuklarla, demokrasi ve hukuk alanlarında yeni hamlelerle muhteşem bir kalkışın yaşanacağını düşünüyorum. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi tarihi bir yönetim reformudur. Gereken ve planlanan diğer reformların ifa ve icrası Türkiye’nin hızına hız katacaktır. Demokrasi anlayışımızın karalanması maksatlıdır. Biz gelecekten umutluyuz. Yerimizde kalmayacağız, patinaj yapmayacağız daima ileride olacağız.”

 “Yozlaşmış ve yabancılaşmış muhalefet”

Grup toplantısında muhalefete sert eleştiriler yönelten Bahçeli, “Türk siyaseti kendi ülkesine yabancılaşmış, milletinin değerleriyle çelişkiye düşmüş yozlaşmış bir muhalefetin ağır sancısını yaşamaktadır. Millet ve vatan sevgisi tartışmalı olan bu muhalefet anlayışına bu yüzden zillet dememiz abartılı bir yakıştırma olarak değerlendirilmemelidir” diye konuştu.

“İhanet metnini kim hazırladı?”

İYİ Parti’den ihraç edilen İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ‘ın gündeme getirdiği muhalefet partilerinin ortak anayasa çalışması yaptığı iddialarıyla ilgili de konuşan Bahçeli, “Ne manidar bir tesadüf ki gündemde CHP, HDP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin eşgüdüm halinde taslağını hazırladıkları bir anayasa hazırlığı konuşulmaktadır. Zilletin dört temsilcisinin kurulduğu anayasa hazırlık masasını PKK kurmuş, yazım işinin yapılabilmesi için ihtiyaç olan kalem siparişi de FETÖ’ye verilmiştir. O oturmadı, bu oturmadı, şunun haberi olmadı ise sokağa bırakılan ihanet metnini kim yazdı, kim hazırladı, kimler müzakere etti?” dedi.

“CHP çocuklara bölücülük aşılıyor”

İstanbul Küçükçekmece’de zemininde yıldız motifinin çizili olduğu bir çocuk parkında “PKK sembol ve renklerinin kullanıldığı” iddiasıyla başlayan tartışmalara da değinen Bahçeli, CHP’li belediyeleri, “Bu vahim bir olaydır. Çocuklara bölücülük aşılamaya çalışan CHP’nin, PKK’yı belediyelere taşımasının hesabı mutlaka sorulmalı, burunlarından fitil fitil getirilmelidir. Sorarım sizlere, aziz Atatürk’ün kurduğu CHP bu hallere, bu kötü ellere nasıl düştü?” diyerek eleştirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.