Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anayasa Mahkemesi, Selahattin Demirtaş’ın “karartılan mektup” başvurusunu kabul etmedi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Edirne Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, kendisine gönderilen mektupların bazı kısımlarının okunmayacak şekilde karartılması nedeniyle yaptığı başvuruyu, “açıkça dayanaktan yoksun olduğu” gerekçesiyle kabul etmedi.

Edirne Cezaevi’nde 4 Kasım 2016 tarihinden beri tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş‘a iki kişinin gönderdiği mektupların bazı kısımları, cezaevi disiplin kurulu tarafından okunmayacak şekilde karartılarak kendisine verilmişti. Disiplin kurulu kararının gerekçesinde, “Sakıncalı görülen kısımların terör örgütü kurucusu A.Ö. tarafından yazıldığının düşünüldüğü, mektupta terör örgütü propagandası niteliğinde, terör ve terörizmi övücü hatta teşvik edici ve bu yönde etki altında bırakabilecek ifadelerin bulunduğu belirtilmiştir” denilmişti. Karar üzerine Edirne İnfaz Hâkimliği’ne yapılan başvuruda Demirtaş lehine karar verilmişti.

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, Edirne İnfaz Hâkimliği’nin kararını 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkemenin başsavcılık lehine karar alması üzerine Demirtaş’ın avukatı konuyu bireysel başvuru ile AYM’ye taşıdı. Haberleşme hürriyetinin ihlal edildiği gerekçesiyle yapılan başvuruda, AYM İkinci Dairesi kararını verdi.

Kararda, Selahattin Demirtaş’ın “haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine” ilişkin başvurusu, “açıkça dayanaktan yoksun olması” gerekçe gösterilerek kabul edilmedi.

Kararın gerekçesinde şöyle denildi: “A.Ö.’ye ait olduğu başvurucu vekili tarafından da kabul edilen ve metin içeriğinden de belirlenen ifadeler bulunduğu anlaşılmaktadır. Sakıncalı kısımlarda Kürtçe ifadeler ve bazı şifreli kısaltmalar kullanıldığı görülmüştür. Ayrıca A.Ö. tarafından silahlı mücadelenin teşvik edildiği vurgulanmış, başvurucuya eleştiriler yöneltilmiştir. Bunların yanında mektupların sakıncalı görülen kısımlarının tamamında terör örgütü kurucusu A.Ö.’nün örgütün, lideri olduğu topluluğun nasıl davranması, nasıl yaşaması gerektiğine yönelik öğütleri ve talimatları bulunmaktadır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.