Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Filistin-İsrail: Batı Şeria ilhak planından sonra askıya alınan güvenlik işbirliği yeniden başlıyor

Filistin Sivil İşler Bakanı Hüseyin eş-Şeyh, Filistin’in İsrail’le yeniden güvenlik işbirliği yapacağını açıkladı. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, geçen mayıs ayında İsrail’in Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak etme planına cevap olarak hem İsrail hem de ABD destekli güvenlik işbirliğini durdurmuştu.

Hüseyin eşŞeyh, salı günü (17 Kasım) yaptığı açıklamada Filistin’in İsrail’le güvenlik alanında yeniden işbirliği yapacağının sinyallerini verdi. Şeyh, “Mahmud Abbas’ın kurduğu uluslararası ilişkilerin ve İsrail tarafından aldığımız yazılı ve sözlü taahhütlerin ışığında İsrail ile ilişkilerimizi 19 Mayıs 2020’den önce olduğu gibi devam ettireceğiz” dedi.  

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye de aynı gün yaptığı açıklamada “İsrail ile mali konularda, sağlık konularında ve siyasi konularda temaslara devam edeceğiz” diye konuştu.  

Iştiyye, katıldığı bir video konferansta bu kararın, İsrail’in imzalanmış anlaşmalara uymaya hazır olduğuna dair kendilerine ulaşan mektup üzerine alındığını söyleyerek “Bu bizim için doğru yönde çok önemli bir adım” açıklamasında bulundu.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, daha önce Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 3 Kasım’da düzenlenen seçimlerde başkan seçilen Demokrat aday Joe Biden’ın seçim zaferini kutlamış, bu zaferin Filistin-ABD ilişkilerine umut vereceğini söylemişti. 

Gazze Şeridi’ni kontrol eden Hamas ise Filistin Yönetimi’nin bu kararını kınadı. Hamas bu hamleyi, kendileri ile Abbas arasındaki uzlaşma çabalarının zarar görmesi olarak tanımladı ve Joe Biden’in İsrail’in Filistin’deki işgalini sonlandırmayacağını söyledi. 

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.