Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgını nedeniyle evden çalışmaya geçilmesi, “etik hacker” talebini artırdı

5G bağlantılarının ve evden çalışmanın yaygınlaşmasıyla şirketlerin, siber güvenlik sistemlerine girerek hataları ve güvenlik açıklarını bulan “etik hackerlar”a ihtiyacı artmaya başladı. Hata bulması karşılığında bir hacker’a ödenen tutar, 1 milyon doları aşabiliyor.

Günümüzde “nesnelerin interneti” (IOT) olarak adlandırılan, akıllı televizyonlar, telefonlar ve ev aletlerini de içeren internet bağlantılı cihaz alanı, 5G ile daha kolay kullanılabilir hale geldi. Teknolojide yaşanan bu değişimler sonrasında en önemli tehdidi ise hacker’lar oluşturuyor. 

Önceki hafta Nokia‘nın ev sahipliği yaptığı bir konferansta güvenlik analisti Keren Elazari, güvenlik açıklarını tespit etmek için çoğu amatör olan bilgisayar korsanlarının birlikte çalışmasının, yıllar önce Silikon Vadisi’nde uygulanan bir strateji olduğunu söyledi.

Günümüzde “hacker ödül programları” artık Pentagon‘dan Goldman Sachs gibi bankalara, havayolu şirketlerine, teknoloji devlerine ve binlerce küçük işletmeye kadar çeşitli kuruluşlar tarafından uygulanıyor.

En büyük bug-bounty platformu (yazılımların hatalarının tespit edildiği ve bunun karşılığında ödüllerin verildiği bir sistem) HackerOne bünyesinde 800 bin hacker çalışıyor. HackerOne, son 12 ayda yüzde 87’lik bir artışla, çalışanlarına 44 milyon dolar tutarında ödeme yaptı.

Analist Elazari, Fransız haber ajansı AFP‘ye verdiği demeçte, “Son beş yılda yaşanan olaylardan, suçluların dijital cihazları kullanmak için çok akıllıca yollar bulduklarını zaten biliyoruz. Bilgisayar korsanlarının 2016’da yaptığı ‘Mirai’ siber saldırısı ciddi bir örnek oldu. 5G’nin geleceğinde, yüksek bant genişliğine sahip her türlü cihazdan bahsediyoruz, bu sadece bilgisayarınız veya telefonunuz değil” dedi. 

HackerOne’ın bilgisayar korsanlarının 200’ü şimdilerde 100 bin dolardan fazla ödül talep ederken, dokuz hacker milyon dolarlık kazanç sınırını aştı. Kendi bug-bounty platformunu tanıtan Apple ise geçen yılın sonunda en yüksek ödülünü 1 milyon doların üzerine çıkardı.

HackerOne, koronavirüs salgını sebebiyle birçok şirketin uzaktan çalışmaya geçmesinin ardından hacker sayısının yaklaşık yüzde 60, etik hackerlar’a ödenen ödüllerin ise yaklaşık yüzde 30 arttığını söyledi.

Kaynak: Yahoo

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.