Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda dışişleri bakanları Çin’e, Hong Kong Yasama Meclisi’ne ilişkin eylemlerini gözden geçirme çağrısında bulundu


ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan oluşan Five Eyes (Beş Göz) adı verilen istihbarat ittifakı Çin’den, Hong Kong’da uygulamaya koymaya hazırlandığı yeni yasalardan geri adım atmasını talep etti. İttifak üyesi beş ülkenin dışişleri bakanları, Pekin yönetiminin Hong Kong’un seçilmiş milletvekillerinin yetkilerini elinden alan yeni yasalarla kentteki muhalif sesleri susturmaya çalıştığını belirtti. 

Çin’in Hong Kong yönetimine kentteki muhalif sesleri susturmak için daha kapsamlı yetkiler tanımasının ardından dört muhalefet üyesi Hong Kong Meclisi’nden ihraç edildi. İhraçların ardından kentteki çok sayıda muhalif milletvekili de toplu bir açıklama yaparak istifa ettiklerini duyurdu. Pekin’in bu müdahalesi ayrıca Birleşik Krallık’ın 1997 yılında Hong Kong’un yönetimini Çin’e devrederken şart koştuğu “tek ülke, iki sistem” formülü altında söz verdiği özerklik hakkı konusunda da endişe yaratıyor. 

İhraçların ardından Hong Kong’ta çok sayıda muhalif milletvekili, toplu bir açıklama yaparak istifa ettiklerini duyurdu.

Five Eyes (Beş Göz) adı verilen ve dünyanın en önemli istihbarat ortaklıklarından biri olarak kabul edilen oluşumun içerisindeki ülkeler ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın dışişleri bakanları, çarşamba günü (18 Kasım) yayınladıkları ortak açıklamayla Çin’in Hong Kong politikalarını eleştirdi. Açıklamada “Çin merkezi yönetimini, Hong Kong’un seçilmiş milletvekillerinden oluşan yasama meclisine karşı eylemlerini gözden geçirmeye ve Hong Kong Yasama Konseyi üyelerini acilen görevlerine iade etmeye çağırıyoruz” denildi.

Beş ülkenin dışişleri bakanları ayrıca, “Çin’in bu eylemi, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından onaylanmış, Çin-İngiliz ortak bildirisi kapsamındaki uluslararası yükümlülüklerin açık bir ihlalidir” açıklamasında bulundu. 

Hong Kong’daki Çin Dışişleri Bakanlığı birimi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada ise yabancı devletlerin Pekin’i taviz vermeye zorlayan baskı ya da tehdit girişimlerinin başarısızlığa mahkûm olduğu belirtilirken. “Çin’in ulusal egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını savunmaktaki kararlılığı sarsılmaz” denildi.

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.