Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li yetkililer, Meksika’nın eski savunma bakanını uyuşturucu operasyonu kapsamında tutukladı, operasyon hakkında bilgilendirilmeyen Meksika, ABD’li ajanları sınırdışı etmekle tehdit etti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) federal yetkilileri, Meksika’nın eski savunma bakanını uyuşturucu operasyonu kapsamında tutukladı, operasyon hakkında bilgilendirilmeyen Meksika, ABD’li ajanları sınırdışı etmekle tehdit etti.

ABD’li yetkililer geçtiğimiz ay uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla bir dönem Meksika’nın savunma bakanı olarak görev yapan Salvador Cienfuegos Zepeda’yı Los Angeles Havalimanı’nda tutukladı. Tutuklama haberi, Meksika hükümetindeki yüksek düzey bürokratlar tarafından “iki müttefik arasında korkunç bir güvensizlik belirtisi” olarak görüldü. Meksika hükümet yetkilileri ayrıca operasyonun detayları hakkında bilgilendirilmedikleri gerekçesiyle ABD’li yetkililere tepki gösterdi. 

Salvador Cienfuegos Zepeda

Meksika, geçtiğimiz günlerde Vaşington’a yönelik bir uyarı yayımladı ve “Salvador Cienfuegos Zepeda’nın tutukluluk halini gözden geçirmediği takdirde ABD federal hükümeti için çalışan ve uyuşturucu operasyonları yürüten ajanları sınırdışı edeceklerini” belirtti. ABD’den vakanın detaylarını yakından bilen üç yetkiliye göre bu tutuklama, iki ülke arasında uyuşturucu çetelerini çökertmek için on yıllardır süren işbirliğini tehlikeye atıyor

Meksika’nın tehdidi işe yaramış olacak ki 18 Kasım Çarşamba günü ABD Adalet Bakanı William P. Barr’ın talebi üzerine, Brooklyn’deki bir federal yargıç, eski bir general olan Cienfuegos aleyhindeki suçlamaları resmen reddedeceğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki ve Kongre’deki bazı yetkililer ise Barr’ın bu hamlesine tepki gösterdi. Karara tepki gösteren yetkililer, Cienfuegos’un serbest bırakılmasının Başkan Donald Trump’ın, Meksika’dan ABD’ye uyuşturucu kaçakçılığına ve organize suç örgütlerine karşı sürdürdüğü mücadeleyi zayıflatacağını düşünüyor. 

Geçmişte, ABD’li yetkililer Meksikalı meslektaşlarıyla birlikte hareket ederek birçok uyuşturucu kaçakçılığı zanlısını yakalamak için operasyonlar düzenledi. William Barr, Meksikalı yetkililerle uyuşturucu çeteleri ve kaçakçılığı, yasadışı göçmen kaçakçılığı gibi pek çok organize suçla mücadele kapsamında işbirliği yapmak için geçtiğimiz kış başkent Mexico City’yi iki kez ziyaret etti. 

Ancak bu kez ABD Adalet Bakanlığı, yalnız hareket ederek Meksika’nın eski savunma bakanı Cienfuegos’u suçladı ve bir ABD ziyareti sırasında gözaltına aldı. Bakanlığın, Meksika ile işbirliğini tehlikeye atabilecek operasyonu gizlice yürütmek ve aylar sonra davayı düşürmek için nasıl bir gerekçesi olduğu ise henüz bilinmiyor. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.