Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de can kaybı 250 bini geçti, Japonya salgına karşı en yüksek alarm seviyesine geçtiğini duyurdu, Samoa Adası’ndan ilk vaka bildirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) koronavirüs nedeniyle 250 bin kişi hayatını kaybetti. Ülkenin en prestijli hastanelerinden Mayo Clinic’in yaklaşık 900 çalışanı koronavirüse yakalandı. Japonya Başbakanı Suga koronavirüs salgınına karşı en yüksek alarm seviyesine geçtiklerini açıkladı. Birçok ülkede sağlık çalışanları salgın sonrası istifa etmeye başladı. Facebook içerik yöneticileri, şirketin ofise geri dönmeleri istemesi üzerine açık mektup yayımladı. Samoa Adası’nda ilk koronavirüs vakası bildirildi. İkinci koronavirüs dalgası İtalya’da yoğun bakım personeli sıkıntısına neden oluyor. Koronavirüs aşılarında hangi ülkeler kimlere öncelik verecek? Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Fotoğraf: Mario Tama, Getty Images

ABD’de koronavirüs nedeniyle 250 bin kişi hayatını kaybetti

New York Times’ın verilerine göre ABD’de yaklaşık 250 bin kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Salgın trendini yorumlayan ABD’li uzmanlar, çok yakın bir süreçte günde iki bin kişinin hayatını kaybedebileceğini belirtti.

Mart ayında, koronavirüsün nispeten daha seyrek olduğu dönemde ABD’deki en ünlü bulaşıcı hastalık uzmanlarından olan Dr. Anthony Fauci 240 bin Amerikalı’nın hayatını kaybedebileceğini söylemişti.

ABD’de şu ana kadar bir günde en fazla ölüm bildirilen 15 Nisan tarihinde 2 bin 752 kişi hayatını kaybetti. Ülkede 24 Nisan’a kadar toplam 50 bin, 27 Mayıs’ta 100 bin, 29 Temmuz’da 150 bin ve 22 Eylül’de 200 bin ölüm vakası açıklanmıştı. 19 Kasım itibarıyla ise bu sayı 250 bine çıkarken koronavirüse yakalanan kişi sayısı ise 11 milyon 500 bin oldu.

Fotoğraf: Bing Guan, Reuters

Mayo Clinic’in yaklaşık 900 çalışanı koronavirüse yakalandı

ABD’nin en prestijli hastanelerinden olan Mayo Clinic’in yaklaşık 900 sağlık çalışanı koronavirüse yakalandı.

Fortune dergisinin “Çalışılabilecek En İyi 100 Şirket” listesinde 2017 yılına kadar 14 yıl üst üste yer alan hastanenin yöneticisi Dr. Amy Williams, 17 Kasım Salı günü düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, ‘’Tüm hastanelerimiz oldukça yoğun durumda, birçoğu şu anda tamamen doldu’’ dedi.

Virüsün personelden hastaya değil, hastadan personele geçtiğini belirten hastane yöneticisi Williams, Orta Amerika’daki 55 bin çalışanlarından yaklaşık 1500’ünün işten ayrıldığını belirtti. Hastane yönetimi, emekli olan hemşirelerden işe dönmelerini talep ediyor.

Japonya Başbakanı suga, koronavirüse karşı en yüksek alarm seviyesine geçtiklerini açıkladı

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, bugün (19 Kasım) yaptığı açıklamada, Japonya’nın rekor sayıda günlük koronavirüs vaka sayısı kaydettiğini ve en yüksek derecede önlem seviyesine geçtiklerini söyledi. Ancak Suga’nın paylaştığı bilgiler arasında acil bir kısıtlama planı bulunmuyor.

Çarşamba günü (18 Kasım) ülke genelinde yaklaşık iki bin vaka bildirilen Japonya’da açıklanan sayılar küresel çapta nispeten daha düşük. Ancak bu durum, dünyanın diğer bölgelerine göre testlerin daha az yaygın olduğu Japonya’da keskin bir artışın olduğunu gösteriyor.

Başbakan Yoshihide Suga gazetecilere verdiği röportajda, “Şu anda en yüksek seviyede alarm durumundayız. Japon halkından maske takma gibi önlemlere eksiksiz uymasını rica ediyorum’’ dedi. Suga, insanların restoran ve kafelerde otururken maske takması gerektiğini söyledi.

Japonya testleri hızlandırmasına rağmen yaklaşık 14 milyon insanın yaşadığı Tokyo’da günde yaklaşık beş bin kişi test ediliyor.

Hemşireler koronavirüs sebebiyle işlerini bırakıyor

Belçika’nın Brüksel kentinde yaşayan eski hemşire Nolwenn Le Bonzec, altı ay önce işini bıraktığını anlattı. Şimdi küçük renkli kekler yapan Le Bonzec, “Ruh sağlığımı kurtaran radikal bir değişim geçirdim’’ dedi.

Bir hastanede beş yıl çalıştım. Çalışma koşullarının yavaş yavaş yokuş aşağı gittiğini ve sağlığın sadece bir ‘ürün’ haline geldiğini gördüm. Hemşirelik aslında, insani nedenlerle yaptığımız bir meslekti” diyen 27 yaşındaki eski hemşire, yıllardır daha iyi koşullar talep ettiklerini ancak Belçika hükümetinin kendilerini ciddiye almadıklarını belirtti.

İstifa ederek fırıncı olan Nolwenn Le Bonzec / JOHN THYS AFP

Hükümetin halk sağlığı için tasarlanan projenin çok gerisinde kaldığını ve bu durumun herkes tarafından hayal kırıklığı yarattığını söyleyen Le Bonzec, “Hemşireliğe devam etseydim depresyona girerdim sanırım. Protesto ettik, ayağa kalktık. Ama bu hiçbir şeyi değiştirmedi” diye konuştu.

Facebook içerik yöneticileri, şirketin ofise geri dönmelerini istemesi üzerine açık mektup yazdı

Sosyal medya devi Facebook, salgın sırasında evlerinden çalışanları ofise geri çağırdı. Bu çağrının üzerine 200’den fazla Facebook içerik yöneticisi, yönetimden ‘’daha iyi sağlık ve güvenlik koruması’’ talep eden bir  açık mektup yayımladı. İngiltere merkezli hukuk firması Foxglove tarafından yayımlanan açık mektupta, ‘’İçerik yöneticilerinin aylarca evden çalışmasına izin verdikten sonra bizi ofise döndürmeye zorluyorsunuz’’ denilerek Facebook yönetimi eleştirildi.

Samoa Adası’nda ilk koronavirüs vakası bildirildi

Koronavirüs, daha önce pozitif vaka kaydedilmemiş Pasifik ada ülkelerinde yayılmaya devam ediyor. Samoa Adası’nda da ilk koronavirüs pozitif tanısı konuldu.

Başbakan Tuilaepa Sailele Malielegaoi, geçen hafta ülkeye havayoluyla giren bir kişinin kontrollü izolasyondayken pozitif çıktığını söyledi. Başbakan Malielegaoi, bugün yaptığı açıklamada, “Şu anda bir vakamız var. Artık koronavirüsün bulunduğu dünya ülkeleri arasına girmiş bulunuyoruz” dedi.

Uzak Pasifik adaları, turizme bağımlı olan ekonomilerine yönelik yüksek maliyete rağmen, koronavirüs tehdidine  karşı erken bir önlem olarak sınırlarını kapatmıştı. Bunun sonucu olarak salgını uzak tutmada dünyanın en başarılı yönetimleri arasında olan Vanuatu, Solomon Adaları, Marshall Adaları ve şimdi de Samoa’da ilk koronavirüs pozitif tanıları konuldu.

Ada ülkeleri ve Kiribati, Mikronezya, Nauru, Palau, Tonga ve Tuvalu’da ise henüz koronavirüs vakasına rastlanılmadı.

İkinci koronavirüs dalgası İtalya’da yoğun bakım personeli sıkıntısı yaşatıyor

İtalya’daki hastaneler, uzman eksikliği ve ölü sayısının artması nedeniyle sağlık çalışanlarını eleştiren bazı vatandaşlardan şikayetçi.

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İtalya’da her 100 enfekte kişiden dördü hayatını kaybediyor ve dünyada dördüncü en yüksek koronavirüs vakasına sahip olan İtalya’da her iki dakikada bir kişi ölüyor.

Yoğun bakım yatak kapasitesinin salgın öncesine göre neredeyse iki katına çıkartılarak dokuz bin 931’e ulaştığı İtalya’da, sadece 625 anestezist işe alındı. İtalyan Doktorlar Birliği Başkan Yardımcısı Giovanni Leoni ise “Yataklar ve vantilatörler arttı ama personel sayıları neredeyse aynı kaldı” diyerek hükümeti eleştirdi.

İtalya’da salgının etkili olmaya başladığı ilk aylarda yaşanan travmanın ardından pek çok sağlık görevlisi mesleği bırakmayı veya erken emekli olmayı seçerken, çalışmaya devam edenlerin bir kısmı saldırganlığın hedefi haline geldi. Devam eden salgın nedeniyle sağlık sistemine karşı öfkelenen İtalyanlar, eleştirilerini sağlık çalışanlarına yöneltiyor.

“Kahramanlar olarak kutlanmaktan salgının tetikleyicisi olmaya geçtik” diyen Milano’daki Policlinico Hastanesi’nin yoğun bakım bölümü başkanı Giacomo Grasselli, doktorların “insanların özgürlüğünü ellerinden alan ve ekonomik sonuçlardan sorumlu” kişiler olarak görüldüğünü söyledi.

Koronavirüs aşılarında hangi ülkeler, kimlere öncelik verecek?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aşılama önceliği için genel yönergeler belirlerken farklı ülkeler kendi kriterlerini belirleyecek. Bazı Avrupa ülkeleri ilk aşıların kimlere ve nasıl yapılacağına dair ayrıntılı bir program hazırlarken bazıları da önümüzdeki haftalarda daha detaylı bir plan açıklayacaklarını duyurdu.

Almanya hükümeti yaptığı açıklamada, ilk başta herkese yetecek miktarda aşı elde etmenin pek olası olmadığını belirtti. Alman Etik Konseyi, Leopoldina Ulusal Bilimler Akademisi ve resmi halk sağlığı kurumu olan Robert Koch Enstitüsü‘nün aşılama komisyonundan bir komiteden “adil ve düzenli erişim” için yönerge hazırlamasını istedi.

Fransa hükümeti, Almanya örneğinde olduğu gibi aşılama önceliği için taslak kılavuzlar hazırlayan bir grup danışma komitesi oluşturacağını duyurdu. Fransız yetkililer özellikle, 1,8 milyon sağlık çalışanı ve bakıcılar da dahil olmak üzere 6,8 milyon vatandaşının yüksek risk altında olduğunu düşünüyor. Fransa’da bu risk grubuna ek olarak, yaklaşık 23 milyon insanın yaş veya kronik sağlık koşulları nedeniyle tehdit altında olduğu açıklanmıştı.

İspanya Avrupa Birliği’nin (AB) imzaladığı bir anlaşma uyarınca başlangıçta yaklaşık 20 milyon aşı dozu almayı bekliyor. İlk sevkiyatı bu yılın sonunda veya önümüzdeki yılın başlarında almayı uman İspanya, ilk aşamada aşıyı yaklaşık 10 milyon kişiye yapmayı planlıyor. Önümüzdeki haftalarda ayrıntılı kriterlerin açıklanması beklenen İspanya’da ülkenin Sağlık Bakanı Salvador Illa, sağlık çalışanlarına ve yaşlılara öncelik verilmesini önerdi.

İtalya Sağlık Bakanı’nın kıdemli bilimsel danışmanlarından Walter Ricciardi, La Repubblica gazetesine verdiği röportajda, ülkesinin aşılama için önceliğinin sağlık çalışanları, yaşlılar ardından ordu ve polis olacağını belirtti.

Derleyen: Yusuf Said Akcakaya

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.