Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’nin Birmingham kentindeki bombalı saldırılarla ilgili bir şüpheli, patlamalardan 46 yıl sonra tutuklandı

İngiliz polisi, 1974 yılında ülkenin Birmingham kentinde 21 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıyla bağlantısı olduğu anlaşılan bir kişinin, Kuzey İrlanda’da yakalandığını bildirdi. 21 Kasım 1974’te, ikisi de Birmingham’da olmak üzere arka arkaya patlayan bombalar, 21 kişinin ölümüne 200’den fazla kişinin de yaralanmasına neden olmuştu. Saldırganların kimliği uzun süre belirlenememişti. 

Bombalı saldırının faillerinden biri olduğu şüphelenilen 65 yaşındaki kişiyi terörle mücadele ekipleri, Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta tutukladı. Yaşadığı evde arama çalışmaları devam eden şüphelinin Kuzey İrlanda’da sorguya çekilmesi bekleniyor. 

Patlamaların ardından, İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) sorumluluk üstlenmeyi reddetmiş ve grup içinden birilerinin komuta zincirini kırıp eylemi yapmış olabileceği gerekçesiyle soruşturma başlattıklarını iddia etmişti. Ancak IRA için bomba ürettiğini itiraf eden Michael Christopher Hayes 2017 yılında, Birmingham’daki vahşet için özür dilemişti. “Can kayıplarının kasıtlı olmadığını” söyleyen Hayes, ilk patlamada hayatını kaybedenlerin olduğunu öğrendikten sonra yerleştirdikleri üçüncü bir bombayı etkisiz hale getirdiğini iddia etmişti. 

Çarşamba günkü (18 Kasım) tutuklama haberi, Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Priti Patel’in 1974 bombalı saldırılarıyla ilgili kamu soruşturması taleplerini değerlendireceğini söylemesinden yalnızca bir ay sonra geldi. Patel, 21 kişinin hayatına mal olan patlamanın sorumlularının bulunması için mücadele eden “21 İçin Adalet” adlı sivil toplum örgütünün kurucusu ve patlamada 18 yaşındaki kız kardeşini kaybeden Julie Humbleton dahil kurbanların yakınlarıyla tanışmak için Birmingham’ı ziyaret etmeyi planlıyor. 

Tutuklama haberi hakkında konuşan Humbleton, üst düzey bir polis yetkilisi tarafından aranıp da tutuklama haberini aldığında gözyaşlarına hâkim olamadığını söyledi ve “Konuşamadım. Teselli bulmam mümkün değildi, kardeşimin fotoğrafına baktım ve gözyaşlarına boğuldum. Ama bu çok büyük bir haber. Somut bir adım atılması, ilerleme kaydedilmesi uzun zamandır beklediğimiz bir şey” dedi

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.