Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanlığı’nın 2021 yılı için bütçesi yüzde 31 artışla 77 milyar 615 milyon lira oldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Görüşmeleri sonucunda Sağlık Bakanlığı merkezi yönetim bütçesi, 2021 yılı için yüzde 31,8 artışla 77 milyar 615 milyon Türk Lirası oldu. 

Koruyucu ekipman için ayrılan bütçe artırıldı

Komisyonda konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2021 yılı merkezi yönetim bütçesinde koruyucu sağlık hizmetleri için ayrılan kaynağın, 2020 yılına göre yüzde 24,1 artırılarak 19 milyar Türk Lirası’na çıkarıldığını söyledi.

Sağlık çalışanı sayısı 1 milyon 100 bini aştı

Koronavirüs salgını sürecinde yapılan atamalarla sağlık çalışanlarının sayısının artırıldığını söyleyen Koca, “Sağlık çalışanlarının sayısı, 720 bini bakanlığımız bünyesinde olmak üzere 1 milyon 100 bini aşmış durumdadır” dedi.  

“Koruyucu ekipman bakımından diğer ülkelerin gerisindeyiz” 

İnsani yardım kapsamında 159 ülkeye koruyucu malzeme yardımı ve ihracatı yapıldığını söyleyen Koca, koronavirüs ile mücadeleye dair “Tespit edilen vakaların temaslılarının da bulunarak izolasyona alınmasını sağlamak üzere yaygın bir temaslı taraması yapılmıştır” diye konuştu.

OECD ülkelerinin istatistiklerine göre Türkiye’nin pek çok alanda son sıradan çıkmayı başaramadığını ve OECD ortalamasından çok uzak kalındığını belirten Koca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayılarda bilinmeli ki en gerideyiz veya sondan ikinciyiz ve ortalamayı biz aşağıya çekiyoruz. Örnek verelim: Halk sağlığında çok gerideyiz, yetişkinlerde diyabet yaygınlığı yüzde 12, OECD ortalaması yüzde 6,4; 15 yaş üstü nüfus sigara içme oranı yüzde 26,5, OECD’de yüzde 18. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin kalitesini ölçmek için her 100 bin kişide astıma baktığımızda 425, OECD ortalaması 225.” 

Verdikleri sayıların küçük örnekler olduğunu ekleyen Koca, “Diğer ülkelere kıyasla bizim daha çok sağlık hizmetine, daha çok personele ve harcamaya ihtiyacımız var, bunlar bunun kanıtı ve koruyucu sağlık önlemlerinde yetersiz kalmışız, bunları gösteriyor. Kişi başı düşen sağlık harcamamız 1227 dolar, OECD ortalaması 3994 dolar. Niye dolar? Çünkü tıbbi ekipmanları, teknolojik ilaçları dışarıdan dolarla alıyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.