Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB Aralık zirvesi öncesi Merkel’den Türkiye’ye uyarı: “Birlik’ten kopuş derinleşiyor”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği’nin (AB) aralık ayındaki zirvesinde Türkiye’ye yeni yaptırım kararları alınabileceği uyarısı yaptı. Merkel, AB liderleriyle yaptığı çevrimiçi toplantıyla ilgili olarak medyayı bilgilendirirken zirvede, Türkiye ile ilişkilerin konuşulacağını hatırlattı. Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Fransa’yla yaşanan gerilimin artması sonucunda, yaz aylarından bu yana Birlik’in yaptırımları gündeme almasını erteleyen, Yunanistan ve Türkiye’nin kıta sahanlığı sorununu çözmesi için arabulucu olan Merkel, Türkiye’nin tartışmalı sularda sondaj yapan gemileri için NAVTEX ilanlarını uzatmaya devam etmesine atıfla olayların “umduğu gibi” gelişmediğini söyledi. Merkel, “Ankara, bu tavrının Birlik’ten kopuşunu derinleştirdiğini anlamalı. Türkiye’nin Kıbrıs’la ilgili son açıklamaları ve Birleşmiş Milletler kararlarıyla uyumlu olmayan adımları, tansiyonu daha da yükseltiyor. Pozitif gündeme dönüş için Türk tarafında temelden bir tavır değişikliği gerekiyor. Biz pozitif gündeme dönmeyi umuyoruz” dedi.

Kuzey Kıbrıs’ta 1974’ten bu yana kapalı olan Maraş bölgesinin kısmen açılması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın buraya yaptığı ziyaret ve iki devletli çözümden yana açıklamaları AB ile ilişkileri daha da geren son gelişmeler. Nitekim Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, Avrupalı mevkidaşları ile yaptığı görüşme sonrası “Türkiye, aralık ayındaki AB zirvesinde kendisine yönelik yaptırımların gündeme gelmesini istemiyorsa Doğu Akdeniz’de provokasyonlara son vermesi gerekiyor. Aralık ayındaki zirveden çıkacak karar Türkiye’nin tavrına bağlı. Eğer Türkiye’den olumlu bir sinyal geldiğini görmezsek, Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs ziyareti gibi daha fazla provokasyonlar görürsek, o zaman zorlu bir tartışmaya gireriz. O zaman Türkiye’ye yönelik yaptırımlar sorusu muhakkak yeniden gündeme gelir” açıklamasını yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Türkiye’ye yönelik olası yaptırımlar konusunda aralık ayına kadar verilen süreyi hatırlatanlardan. Borrell, Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki söyleminin AB ile arasındaki ayrılığı derinleştirdiği uyarısı yaparak “Zaman doluyor ve Türkiye ile ilişkilerimizde bir dönüm noktasına doğru ilerliyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.