Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin, sistem arızası yüzünden 346 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan Boeing 737 MAX 8 uçaklarının uçuş yasağını devam ettirecek

Boeing’in dünya çapında en çok satılan modellerinden 737 MAX 8 uçaklarında geçen yıl mart ayında Etiyopya’da, ekim ayında da Endonezya’da olmak üzere art arda iki kaza yaşandı ve kazalarda 346 kişi hayatını kaybetti. Uçakların güvenlik sebebiyle ülkeye girmesine izin vermeyen Çin, uçuş yasağını sürdürme kararı aldı.

Çin’deki havayollarına ait 90’dan fazla Max 8, 2017 yılından beri sefer yapıyordu. MAX 8 model uçakların kullanımını ilk yasaklayan ve ülkeye girişini engelleyen ülke ise Çin oldu. Çin’in ardından Etiyopya ve Endonezya da MAX 8 seferlerini askıya aldı.

Kazalardan sonra Boeing firması, MAX 8’in uçuş sistemi ile ayrıntılı testler yapmaya başladı.

Çin devlet kanalı CCTV’ye göre, Çin Sivil Havacılık İdaresi (CAAC) tarafından bugün yapılan açıklamada MAX 8 uçuşlarının ne zaman yeniden başlayacağının belli olmadığını söyledi.

Yetkililer, uçuşlara onay verilebilmesi için Endonezya ve Etiyopya’da meydana gelen kazaların daha ayrıntılı bir biçimde araştırılması ve uçak tasarımlarında iyileştirmelerin yapılması gerektiğini belirtti.

CAAC Başkanı Feng Zhenglin, geçen ekim ayında yaptığı açıklamada potansiyel güvenlik risklerine karşı sıfır tolerans mantığıyla çalıştıklarını belirtmişti.

Kazalar sonrasında yapılan incelemelere göre, kazaların anti-stall sistemde meydana gelen arıza sebebiyle olduğu ortaya çıkmıştı. Arıza yüzünden, uçağın hızı, uçağın bilgisayar sistemine olduğundan daha düşük yansıyor, bu yüzden sistem uçağın inişe geçtiğini varsayarak burnunu aşağı doğru eğerek hızını artıyor.

Boeing şirketi, önceki hafta yaptığı açıklamada Çin’in gelecek 20 yıl içinde 1.4 trilyon dolar değerinde sekiz binden fazla yeni uçak almasını beklediklerini belirtti. 

Çin’de henüz MAX 8 uçakları ile ilgili araştırma süreci devam ederken ABD ticari uçuşlarda bu uçakları kullanma kararı aldı.

Derleyen: Gülçin Karabağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.