Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanlığı ile İBB verileri uyuşmuyor – İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç: “Bulaşıcı hastalık kaynaklı ölümler yaz aylarında tekli sayılara inmişti, şimdi 180’i aştı”

Sağlık Bakanlığı 19 Kasım’da Türkiye genelinde 123 kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) verilerine göre can kaybı, açıklanan sayıların çok üstünde. İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç, ellerindeki verileri ve yıllara göre değişimi Medyascope’a anlattı. Koç, İstanbul’da yaz aylarında tekli sayılara inen bulaşıcı hastalıktan kaynaklı ölüm sayısının 180’i aştığını, geçmiş yıllarda 200 civarında olan toplam ölüm sayısının 440’a ulaştığını söyledi.

Kamera: Alp Akiş

Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı rakamlara göre 19 Kasım’da Türkiye genelinde koronavirüs kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı 123 olarak açıklanırken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Kasım’da İstanbul’da 414 kişinin hayatını kaybettiğini, bulaşıcı hastalıklardan kaynaklı ölümlerin 180’i aştığını söyledi.

İmamoğlu, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü mart ayından 19 Kasım’a kadar sadece İstanbul’da bulaşıcı hastalıktan ölen toplam kişi sayısının 10 bin 681 olduğunu belirterek “Bizim verilerimize göre İstanbul’da 17 Kasım’daki toplam vefat sayısı 410. Aynı gün bulaşıcı hastalıktan vefat sayısı 164. 18 Kasım’da vefat sayısı 424, 167 bulaşıcı hastalıktan ölenlerin sayısı. Dün toplam vefat sayısı 441’e ulaştı. Bulaşıcı hastalıktan 180 kişi öldü” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı sayılara göre ise 19 Kasım’da Türkiye genelinde koronavirüsten kaynaklı olarak 123 kişi hayatını kaybetti. 18 Kasım’da 116 kişinin hayatını kaybettiği duyurulmuş, 18 Kasım’da 103 ölüm ile ilk defa can kaybı sayısı 100’ün üstüne çıkmıştı.

“Yaz aylarında ölüm sayısı tekli sayılara inmişti şimdi 180”

İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç, öncelikle İstanbul’da ayrı bir koronavirüs mezarlığı bulunmadığını söylerken koronavirüsten hayatını kaybedenlerden aile kabristanı olanların oralara, olmayanların ise en çabuk nereye defnedilebilirse oraya defnedildiğini söyledi. Tüm cenaze işlemlerinde önlemlerin alındığını söyleyen Koç, yaz aylarında bulaşıcı hastalık kaynaklı ölümlerin tekli rakamlara indiğini ancak şu an 180’e ulaştığını söyledi ve ekledi: “Ekrem Başkanımız’ın açıkladığı gibi, geçen yılla bu yıl arasında iki kattan daha fazla artış var. Bunun sebebini analiz etme şansımız yok. Bu çok ciddi bir rakam.”

“Geçmiş yıllarda 205 civarında olan ölüm sayısı 440’ın üzerine çıktı”

Koç, bu yıl İstanbul’daki ölüm sayısında ciddi bir değişim yaşandığını söylerken “Yıllardır, İstanbul’da ölüm sayısında ciddi değişim sözkonusu değildi. Ama son 2020 yılı içinde kayda değer bir artış sözkonusu. Yıllara baktığımız zaman, günlük bir iki fark varken, 2019’da 205 civarında olan ölüm sayısı dün 440’ın üzerine çıktı. 205 olan cenaze nasıl 440’ın üzerine çıkıyor?” diye sordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.