Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden kabinesini Obama ve Clinton’la çalışmış ‘eski’ isimlerle kuruyor

Anayasa gereği 20 Ocak 2021’de Beyaz Saray’da görevinin başına geçmesi gereken Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yeni başkanı Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris, yeni yönetimi kurmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Biden salı günü (24 Kasım) kabinesinin bazı üyelerini resmen açıklayacak. Amerikan medyasına sızan haberlere göre, Biden’a uzun yıllardır dış politika danışmanlığı yapan Anthony Blinken Dışişleri Bakanı, eski Başkan Obama döneminde Dışişleri Bakanlığı Politika Planlama Dairesi’nin başında bulunan 43 yaşındaki Jake Sullivan Ulusal Güvenlik Danışmanı ve yine Obama’nın Afrika’dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı olan Afrika kökenli kariyer diplomatı Linda Thomas-Greenfield de ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olarak kabinede yer alacak.

ABD’nin ilk kadın savunma bakanı Biden-Harris yönetiminde mi olacak?

Biden-Harris kabinesinde Savunma Bakanlığı için ise en çok Michele Flournoy‘un adı geçiyor. Obama yönetimi sırasında savunma politikası müsteşarlığı yapan Flournoy savunma bakanı olarak atanırsa, bu görevdeki ilk kadın olacak. Flournoy etkili düşünce kuruluşlarından Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi’nin de kurucu ortağı.

Küresel ittifakları yeniden bir araya getirmeyi, ABD’nin nüfuz ve gücünü bu yolla, yumuşak güce ağırlık vererek tahkim etmeyi vaat eden; göreve başladıktan kısa bir süre sonra Paris İklim Anlaşması’na yeniden katılmayı, ABD’nin Dünya Sağlık Örgütü’nden çıkışını durdurmayı ve İran nükleer anlaşmasını yeniden canlandırmayı planlayan eski başkan yardımcısı ve ABD’nin 46. Başkanı Joe Biden’ın, Anthony Blinken’a kabinenin en prestijli makamı olan dışişleri bakanlığını vermek istemesi şaşırtıcı değil. Yorumcular pek çok konuda ikilinin zaten “akıl kaynaşması” içinde olduğunu söylüyor.

Biden yönetiminin dış politika mimarı Anthony Blinken kimdir?

Biden ve Blinken

Üvey babası Yahudi Soykırımı’ndan hayatta kalanlardan biri olan Anthony Blinken, 58 yaşında, Paris ve New York’ta büyümüş. Bill Clinton’ın dış politika konuşmalarının başyazarı olan Blinken, Joe Biden’a da Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı boyunca ve başkanlık kampanyalarında danışmanlık yapmış bir kişi. Blinken Obama yönetiminde de hem ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı hem de dışişleri bakan yardımcısı idi.

Blinken için ılımlı, merkezci bir dünya görüşüne sahip olduğu söylense de askeri müdahaleleri –Libya ve Suriye’de- desteklediği biliniyor. Nitekim 2017 yılında New York Times’a yazdığı makalede de, Trump yönetiminin Suriye’den çekilmesine karşı çıkmış, IŞİD’in yenilgiye uğratılabilmesi için ABD’nin Suriyeli Kürtler’i silahlandırması gerektiğini savunmuştu.

15 Temmuz ertesinde Obama adına gönül almaya Ankara’ya geldi

Obama döneminde özellikle Suriye, IŞİD ve Suriye Demokratik Güçleri üzerine yapılan müzakerelerde önemli roller alan Blinken, Türkiye’yi de yakından tanıyor: 15 Temmuz darbe girişimine ABD’nin sessiz kalışının sorgulandığı dönemde, Eylül 2016’da, Türkiye’yi ziyaret etmiş ve TBMM’de bombalanan yerleri incelemişti. Blinken Ankara’dan Vaşington’a döndükten sonra katıldığı ABD-Türkiye ilişkileri yıllık konferansında “Gerçek şu ki çoğumuz, Türkiye’de 15 Temmuz olaylarıyla ilgili neler hissedildiğini bütünüyle anlamadık” diyerek, Obama yönetimi adına Ankara’nın gönlünü almıştı.

Blinken’ın 27 Eylül 2016 tarihli TBMM gezisinden.

Blinken: Erdoğan’ın iki devletli Kıbrıs çözümü açıklaması üzücü

Anthony Blinken, geçen temmuz ayında Hudson Enstitüsü’nde katıldığı bir toplantıda, Biden’ın başkan seçilmesi halinde Türkiye’ye yönelik politikası sorulunca, Türkiye’nin hayati derecede önemli bir NATO müttefiki olduğunu, daha yapıcı ve olumlu bir ilişki kurmak istediklerini söylemiş ancak ikili ilişkilerde karşılaştıkları “meydan okumaları” küçümsemek istemediğini vurgulayarak Suriye’deki görüş ayrılıklarına atıf yapmıştı.

Blinken, 27 Ekim’de Twitter’daki paylaşımında ise Ankara’nın Kıbrıs konusundaki tutumunu eleştirmişti: “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tatar’ın iki devletli Kıbrıs çözümü açıklamasını üzülerek izliyoruz. Joe Biden uzun bir süredir barış ve huzurun olduğu çift bölgeli ve iki toplumlu bir federasyonu desteklediğini söylüyor.”

Trump inkârda ısrarcı

Bu arada Başkan Donald Trump ise seçim yenilgisini inkâr etmeyi sürdürüyor. Sonuçların yakın çıktığı eyaletlerde durumu lehine çevirmek için başlattığı hukuk savaşlarından iyi haberler gelmezken bu hafta Michigan ve Pensilvanya’daki sonuçların kesinleşmesiyle, Trump’ın artan “yenilgiyi kabul et” baskısına daha fazla direnemeyeceği umuluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.