Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Bazı Avrupa ülkeleri Noel öncesinde kısıtlamaları gevşetme sinyalleri verdi, Singapur’da son 14 günde hiç yerel vaka tespit edilmedi

ABD’de Şükran Günü tatilinde seyahat edenlerin sayısında salgın nedeniyle geçen yıla kıyasla yüzde 10’luk bir düşüş bekleniyor. Fransa salgın nedeniyle alınan önlemleri aşamalı olarak gevşetmeye hazırlanıyor. Birleşik Krallık Noel tatili süresince kısıtlamaları geçici olarak hafifletmeyi planlıyor. ABD, aralık ayının ortalarında 6,4 milyon doz Pfizer koronavirüs aşısının dağıtımına başlamayı hedefliyor. Rus yetkililer, geliştirdikleri “Sputnik V” isimli aşının şu ana kadar yapılan klinik deneyler sonucunda virüse karşı yüzde 95 oranında etkili olduğunu, ABD’li Pfizer ve Moderna şirketleriyle rekabet edebilecek düzeyde başarı elde ettiklerini açıkladı. Singapur’da son 14 günde hiç yerel vaka tespit edilmedi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini, Medyascope sizin için derledi. 

ABD’de Şükran Günü tatilinde seyahat etmeyi tercih edenlerin sayısında geçen yıla kıyasla yüzde 10’luk bir düşüş bekleniyor 

Amerikan Otomobil Derneği (AAA), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) genelinde Şükran Günü tatili için seyahat etmeyi tercih edenlerin sayısında geçen yıla kıyasla yüzde 10’a varan bir düşüş kaydedilmesini öngörüyor. Bu, 2008 yılındaki ekonomik durgunluktan bu yana ABD’de tatil sezonunda seyahat edenlerin sayısı için öngörülen en ciddi düşüş oranı. Tatil sezonunda salgına rağmen seyahat etmeyi tercih eden yaklaşık 48 milyon ABD’li ise yolculuklarını kişisel otomobilleriyle yapmayı planlıyor. 

ABD Ulaştırma Güvenlik İdaresi verilerine göre 23 Kasım Pazartesi günü 917 bin civarında yolcu tespit edildi. Bu veriler, 2019 yılında aynı günde kaydedilen yolcu sayısının yarısından daha az. Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Dr. Anthony Fauci, ülke genelinde vaka sayısındaki artışın devam ettiğini hatırlatarak Amerikalılar’a, tatil sezonunda seyahat etmekten kaçınmalarını tavsiye etti. 

Kaliforniya eyaletinde 23 Kasım Pazartesi günü bildirilen vaka sayısı, New York Times veritabanına göre 17 bin 694’ü bularak ABD eyaletleri arasında rekor günlük vaka sayısına ulaştı. Ertesi gün tespit edilen vaka sayısı ise 16 bin 659 oldu. Geçen hafta için Kaliforniya’daki günlük vaka ortalaması 13 bin 558. 

Pensilvanya’daki bar ve restoranlarda Şükran Günü arifesi olan 25 Kasım Çarşamba günü akşam saat 17.00’den itibaren alkollü içki satışı yasaklandı. Pensilvanya Valisi Tom Wolf, “Görünüşe göre, insanların en çok içki tükettiği gün, Şükran Günü’nden bir önceki gün. İnsanlar içki içip kutlamalar için bir araya geldiklerinde virüsün yayılmasına neden olan vücut sıvılarının etrafa saçılma ihtimali de artıyor” dedi. 

Fransa salgın nedeniyle alınan önlemleri aşamalı olarak hafifletmeye hazırlanıyor 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 24 Kasım Salı günü yaptığı açıklamayla, ülke genelinde yeni vakalardaki artışı yavaşlatmayı başardıklarını ve kısıtlamaları hafifletmek için bir plan üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Macron, Fransa’da geçen hafta tespit edilen vaka sayısının kasım ayının başlangıcına kıyasla üçte iki oranında azaldığını söyledi. 

Fransa’da 24 Kasım Salı günü koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı resmi rakamlara göre 50 bini aştı. Ancak hastanelerde ve yoğun bakım ünitelerinde tedavi görenlerin sayısı son birkaç gün içinde ciddi bir düşüş eğilimi gösteriyor. 

Macron, salı akşamı televizyondan canlı yayınlanan açıklamasında, önlemlerin üç adımda gevşetilmesi için üç aşamalı bir planı takip edeceklerini belirtti. 28 Kasım Cumartesi gününden itibaren Fransa’da kitapçılar, oyuncak ve giyim mağazaları gibi temel ihtiyaç dışında ürünler satan dükkânların, kurallara sıkı sıkıya bağlı kalmak şartıyla açılmasına ve en geç akşam 21.00’de kepenk indirmesine karar verildi. Macron, barların ve restoranların ise şimdilik kapalı kalacağını ve ocak ortasına kadar açılmalarının olası görünmediğini söyledi. 

Birleşik Krallık, Noel tatili süresince kısıtlamaları geçici olarak hafifletmeyi planlıyor 

Birleşik Krallık’ta salgınla mücadele için alınan önlemlerin kısa süreliğine hafifletilmesiyle birlikte, en fazla üç hane halkından olmak şartıyla insanlar, Noel kutlamaları için bir araya gelebilecek. İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda siyasî liderlerinin bir araya gelerek onayladıkları karara göre bu bölgelerde yürürlükte olan kısıtlamalar, 23-27 Aralık tarihleri arasında geçerli olmayacak. Halk, Birleşik Krallık sınırları içerisinde özgürce seyahat edebilecek. 

İngiltere’nin salgınla mücadele kurallarında Noel döneminde yapacağı değişikliklere göre, en fazla üç hane halkından oluşan insanlar evlerinde ve halka açık alanlarda bir araya gelebilecek, ibadethanelere birlikte gidebilecek. Restoran, bar ve kafelere yönelik kısıtlamalar ise Noel tatilinde de geçerli olacak. 

ABD, aralık ayının ortalarında 6,4 milyon doz Pfizer koronavirüs aşısının dağıtımına başlamayı hedefliyor

Beklenen acil durum onayını alması halinde, ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer ve Alman ortağı BioNTech’in geliştirdiği koronavirüs aşısının, ABD genelinde dağıtımına aralık ayının ortalarında 6,4 milyon doz ile başlanması öngörülüyor. Öncelikli olarak sağlık çalışanlarına ve yaşlılar gibi riskli gruplara uygulanması planlanan aşının ilk dozları, 50 eyaletin tamamında dağıtılacak. Hangi bölgeye kaç doz aşı dağıtılacağına ilişkin düzenlemeler ise bölge nüfusuna göre belirlenecek. 

ABD’li yetkililer, virüsün ülke genelinde hızla yayıldığı gerçeğini göz önünde bulundurarak, vaka sayılarının çok olduğu bölgelere öncelik vermek yerine ABD genelinde dağıtım yapılmasına karar verdiklerini açıkladı. Koronavirüs aşısına ilişkin çalışmaların ve dağıtımın hızlandırılmasından sorumlu Işık Hızı Ötesi Operasyon (Warp Speed Operation) yetkilileri, hangi eyalete kaç doz aşı teslim edileceğini belirlerken yerel yetkililer aşının eyalet içerisindeki dağıtımından sorumlu olacak. 

ABD merkezli ilaç firması Pfizer ve Alman ortağı BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının, virüse karşı yüzde 95 etkili olduğu klinik deneyler sonucunda kanıtlandı. ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) bir danışma komitesi, Pfizer’in klinik araştırma ve deney verilerini denetlemek ve aşının dağıtımına onay verilip verilmeyeceğini kararlaştırmak için 10 Aralık’ta toplanacak. 

Rusya: Sputnik V koronavirüs aşısının yüzde 95 etkili olduğu klinik deneylerle kanıtlandı 

Rus yetkililer, geliştirdikleri “Sputnik V” adlı koronavirüs aşısının şu ana kadar yapılan klinik deneyler sonucunda virüse karşı yüzde 95 oranında etkili olduğunu, ABD’li Pfizer ve Moderna şirketleriyle rekabet edebilecek düzeyde başarı elde ettiklerini duyurdu. Ayrıca yetkililer, İngiliz bilim insanlarıyla paylaşmayı teklif ettikleri tescilli ve gelişmiş teknolojileri sayesinde Sputnik V’in, Oxford-AstraZeneca tarafından geliştirilen aşıdan daha etkili olduğunu söyledi

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dmitriev, salı günü (24 Kasım) yaptığı açıklamada, “Sputnik V, yüzde 95’in de üzerinde, oldukça yüksek düzeyde etkili. Bu yalnızca Rusya için değil, bütün ülkeler, bütün dünya için iyi haber” dedi. 

Çok sayıda ülke Rusya’nın geliştirdiği Sputnik V aşısını satın almakla ya da üzerinde çalışmakla ilgilendiğini belirtirken Avrupa’dan yalnızca birkaç ülke aşıyla ilgilendiklerini duyurdu. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler arasında yalnızca Macaristan, aşıya yönelik ciddi bir ilgi gösterdi ve bu durum, diğer AB üyeleriyle fikir ayrılığına düşmesine neden oldu. Bir Avrupa Komisyonu sözcüsü, “Rus aşısıyla ilgili herhangi bir veriye sahip değiliz” yorumunda bulundu. 

Rusya’nın geliştirdiği Sputnik V aşısı bugüne kadar 19 bin katılımcı üzerinde iki doz, 21 bin katılımcı üzerinde ise tek doz olarak uygulandı. 42 günlük bir çalışmanın sonunda elde edilen ilk veriler, aşının koronavirüse karşı yüzde 91,4 oranında etkili olduğuna işaret ediyordu. Dmitriev, güncel test sonuçlarının aşının yüzde 95 oranında etkili olduğuna işaret ettiğini söyledi. 

Singapur’da yetkililer koronavirüsün kontrol altına alındığını bildirdi.

Bir dönem Güneydoğu Asya’daki en yüksek vaka sayısına sahip olan Singapur’da yetkililer, 24 Kasım Salı günü itibariyle son 14 günde hiç yerel vaka tespit edilmediğini duyurdu. Enfeksiyonun son olarak işçilerin kaldığı bir yurt binasında kümelendiği ve buradaki yayılmanın kontrol altına alındığı açıklandı. 

Çoğunlukla Çin, Bangladeş ve Hindistan’dan Singapur’a giden genç, düşük ücretli işçilerin kaldığı kalabalık yurtlar, bu yılın başından itibaren ülkede tırmanan koronavirüs vakalarının merkez üssü olarak biliniyordu. 

Singapur’da son iki haftada hiç yerel koronavirüs vakası tespit edilmediğini söyleyen yetkililer, yurtdışından gelen ziyaretçilerin bazılarında virüs tespit edildiğini ve bu kişilerin karantina altına alındıklarını ekledi. 

İlk koronavirüs vakasının 23 Ocak 2020 tarihinde tespit edildiği Singapur, virüsün Çin dışında yayılmaya başladığı ilk ülkelerden biri. Singapur’da bugüne kadar 58 bin vaka tespit edildi ancak bu kişilerin tamamına yakını virüsü atlatarak iyileşti. Toplam 28 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiği Singapur, dünya genelindeki en düşük ölüm oranlarından birine sahip. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.