Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaliforniya’da salgınla mücadeleye ayrılan fonların, aralarında idam mahkûmlarının da olduğu birçok suçlunun hesabına aktarıldığı ortaya çıktı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kaliforniya eyaletindeki Sacramento şehrinin bölge savcısı Anne Marie Schubert, koronavirüs salgınıyla mücadele için ayrılan yüz milyonlarca doların, aralarında seri katillerin ve idam mahkûmlarının da bulunduğu suçluların hesaplarına aktarıldığını açıkladı.

Sacramento Bölge Savcısı Anne Marie Schubert, salı günü (24 Kasım) düzenlediği basın toplantısında, “koronavirüs yardım programları” kapsamında hapishanelerde yapılan yolsuzlukların ortaya çıkarıldığını, yardım için oluşturulan bütçeden aralarında idam mahkûmlarının da olduğu birçok tutuklunun hesabına yüz milyonlarca dolar aktarıldığını tespit ettiklerini duyurdu.  

Aktarılan paranın 1 milyar dolara kadar ulaşabileceğini belirten Savcı Schubert “Bu, Kaliforniya tarihindeki en büyük dolandırıcılıklarından biri” diye konuştu.  Schubert ayrıca, şimdiye kadar mart ve ağustos ayları arasında eyalet hapishanelerinde bulunan 20 bin mahkûma ödenen 140 milyon doların teyit edildiğini ancak bu rakamın daha da yüksek olduğunu ve detayların yavaş yavaş şekilleneceğini söyledi.

Schubert, 1998’de dört kadını öldürdükten sonra teslim olan seri katil Wayne Ford da dahil olmak üzere 130 idam mahkûmuna toplam 420 bin dolar ödeme yapıldığını belirtirken Kaliforniya’da koronavirüs salgını nedeniyle mart ayında kısıtlamalara başlandığını ve bu sebeple yapılan işsizlik yardımlarının kontrol edilmediğini belirterek dolandırıcılığın sebebini bu olabileceğini belirtti.

Sacramento Bölge Savcısı Anne Marie Schubert

Dolandırıcıların “koronavirüs işsizlik yardımı programları” kapsamında Kaliforniya ve diğer ABD eyaletlerindeki evlere gönderilen banka kartlarını almak için mahkûmların gerçek adlarını, adreslerini ve sosyal güvenlik numaralarını kullandığı belirtilirken Schubert, Kaliforniya İstihdam Geliştirme Departmanı (EDD) tarafından yapılan salgın yardım programlarında başka sorunların da olduğunun altını çizerek, “John Doe” ve “Poopy Britches” gibi sahte isimler altında da yardım başvurularında bulunulduğunu söyledi.

Schubert ve beraberindeki dokuz bölge savcısı tarafından imzalanan bir mektup Kaliforniya Valisi Gavin Newsom‘a gönderildi. Mektupta “Mahkûmlar bizimle açıkça alay ediyor” yazdığı aktarıldı. 

Kaliforniya Valisi Newsom ise yapılan dolandırıcılığı “kabul edilemez” olarak nitelendirerek “Bu sorunu hızlı bir şekilde araştırmak ve çözmek için gerektiği kadar kaynağı yönlendirmeye hazırız” diye konuştu.  

Kalifornia Bölge Savcıları Derneği Başkanı Vern Pierson da salı günü (24 Kasım) düzenlediği basın toplantısında, bu tip dolandırıcılıkların her hapishanede yapıldığını söyledi.

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.