Tayland’da devam eden demokrasi yanlısı protestolarda polis, 15 protestocuyu Kral Maha Vajiralongkorn’a hakaret etmekle suçladı. Protestocuları savunan bir grup avukatın açıklamalarına göre, suçlananların arasında protesto hareketlerindeki önemli liderler de bulunuyor.
Reuters’a konuşan bir polis yetkilisi, protestolarda öne çıkan 15 liderin kralın davranışı, yaşam tarzı ve harcamaları hakkında yaptıkları paylaşımlara ilişkin suçlamalar sebebiyle ifadeye çağrıldığını söyledi.
Demokrasi yanlısı protestoculara şimdiye kadar pek çok farklı suçlama yöneltildi ancak “krala hakaret suçlaması” ilk kez kullanıldı. Tayland Başbakanı Prayuth Chan-ocha, geçen hafta yaptığı açıklamada protestoculara karşı “her yasanın her maddesinin” kullanılabileceğini belirtmişti.
Protestocular kralı, vergi gelirlerini kendi harcamaları için kullanmakla suçluyor. Ayrıca ülke ekonomisi koronavirüs salgını nedeniyle çok kötü bir durumdayken Kral Vajiralongkorn’un zamanının çoğunu Avrupa’da geçirmesi halk tarafından yoğun biçimde eleştiriliyor.
Demokrasi yanlısı protestolarda büyük rol oynayan “Özgür Gençlik” isimli oluşumun salı günü (24 Kasım) yayınladığı açıklamada, “Kraliyet fonunun kralın özel varlıklarına aktarılması halkın varlığının çalınmasıyla eşdeğerdir” denildi. Açıklamada ayrıca polisin protestolara müdahalesi de şu sözlerle eleştirildi ve “Artık polisin yakınında güvende hissetmiyoruz.”
Tayland’da süren protestolarda, protesto liderlerinin “krala hakaret suçlamasıyla” ifade vermeye çağrılmasını değerlendiren Cornell Üniversitesi’nden Asya tarihi uzmanı Tamara Loos, “Bu, yetklilerin protestoculara karşı daha sert müdahalelerde bulunacağının bir işareti. Bunu böyle okumamak çok zor” diye konuştu. Loos ayrıca, demokrasi yanlısı protestoların devam edeceğini belirterek “Bence şişedeki cin dışarı çıktı. Toplumun önceden olduğu gibi otosansüre geri döneceğini düşünmüyorum” dedi.
Ülkedeki protestolar, 2019 yılında düzenlenen seçimlerde usulsüzlük yaptığı öne sürülen Başbakan Prayuth’un istifa etmesi ve monarşiye karşı demokratik bir anayasa oluşturulması talebiyle 2019 yılının Aralık ayında başlamıştı. Mart ayında tüm dünyayı etkisi altına koronavirüs döneminde vaka sayılarının temmuz ayında azalmasıyla birlikte tekrar sokaklara çıkmaya başlayan protestocular, Avrupa’da yaşayan ve ülkesini oldukça az ziyaret eden Kral Vajiralongkorn ve Başbakan Prayuth’un görevlerini bırakmasını talep ediyor.
Bugün (25 Kasım) başkent Bangkok’ta büyük bir gösterinin düzenlenmesi planlanırken Tayland polisi sokakları barikat ve dikenli tellerle kapattı.
Tayland’daki yasalara göre, ülkedeki monarşi sistemini eleştirenler 15 yıl hapisle cezalandırılıyor ancak Kral Vajiralongkorn’un şu anki süreçte bu yasayı uygulamak istemediği belirtiliyor.
Derleyen: Sema Kahriman
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.