Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Bankası’nın eski başkanı James D. Wolfensohn hayatını kaybetti

Eski Dünya Bankası Başkanı James D. Wolfensohn, 86 yaşında hayatını kaybetti. Üç çocuk babası Wolfensohn geçirdiği zatürrenin ardından yaşadığı komplikasyonlar nedeniyle dün (25 Kasım 2020) Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York şehrindeki evinde hayata gözlerini yumdu. 

Halihazırdaki Dünya Bankası Başkanı David Malpass, 1995 yılından 2005 yılına kadar Dünya Bankası’nın başkanlığını üstlenen Wolfensohn için “Yoksullara ses oldu” dedi. Wolfensohn görevde olduğu süreçte yoksulluğa karşı mücadele etti ve yolsuzluğu ortadan kaldırmak için çabaladı. Aynı zamanda yatırımların geliştirici etkisini güçlendirmek için çalıştı. 

Wolfensohn, anılarını yazdığı kitabında, klima satıcısı olarak seyahat ettiği Hindistan ve Nijerya’da gördüklerinin, üzerinde “silinmez bir iz” bıraktığını yazmıştı: “Haksızlık o kadar göze çarpıyordu ki önümde olanı algılayamıyordum bile.”

Hayatını yoksullukla mücadeleye adayan Wolfensohn, bıkmadan Dünya Bankası’na yatırım yapan ülkelerden mali yardımlarını artırmalarını, bağışların daha etkili organize edilmesini ve ticari engellerin kaldırılmasını talep etti.

James D. Wolfensohn kimdir?

1 Aralık 1933’te Avusturalya’nın Sidney şehrinde doğdu. Spor ile yakından ilgilenen Wolfensohn, 1956 yılında Melbourne’de düzenlenen Yaz Olimpiyatları’na katıldı. Daha sonra hava kuvvetlerinde görev yaptı. Sidney Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı ve bir hukuk bürosunda çalıştı. 

Washington Post gazetesi Wolfensohn’u “Rönesansın modern erkeği” olarak tanımladı. Wolfensohn iş dünyasından liderlerle olduğu gibi, sanat dünyasından isimlerle de iyi ilişkiler kurdu. Gençlik yıllarından beri klasik müzik severdi. Yetişkinliğinde İngiliz müzisyen Jacqueline Du Pre’den çello dersleri aldı. 

Harvard Business School’da işletme yüksek lisansı yapan Wolfensohn, ABD’de bir yatırım şirketi açtı. Büyük şirketlere danışmanlık yaptı ve Carnegie Hall ve John F. Kenned Merkezi gibi kültür kurumlarının mali durumlarını düzeltti. Büyük bir servetin sahibi olan Wolfensohn, aynı zamanda çevre ve kalkınma politikalarıyla da ilgileniyordu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.