Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gebze’den yola çıkan metal işçileri, Ankara’da Uluslararası Çalışma Örgütü ve Çalışma Bakanlığı yetkilileri ile görüştü

Birleşik Metal-İş Sendikası Ankara’da, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileriyle görüştü.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası’na (Birleşik Metal-İş) üye oldukları için Gebze’de çalıştıkları Systemair, HSK, Özer Elektrik ve Baldur fabrikalarından tazminatsız işten atılan veya ücretsiz izne çıkarılan işçiler, dün (25 Kasım) Ankara’ya ulaştı.

İşçiler Ankara’da ilk olarak Uluslararası Çalışma Örgütü‘nün (ILO) Türkiye temsilciliğinden yetkililer ile görüştü. İşçiler ve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu‘nun aralarında bulunduğu heyet, ILO Türkiye Temsilcisi Numan Özcan ile bir araya geldi. Görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada konuşan Serdaroğlu, işçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin ILO’ya rapor ilettiklerini, görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi. ILO Türkiye Temsilcisi Numan Özcan da “Mücadelenizi biliyoruz. Örgütlenme özgürlüğü en temel çalışma haklarından bir tanesi. Örgütlenme olmadan çalışma hakkını savunmak pek mümkün değil. ILO sözleşmesinde en temel maddelerinden biri de Türkiye’nin de imzalayarak garanti altına aldığı örgütlenme hakkı. Bu hak her koşulda geçerli, salgın koşullarında da. Bu süreçte yaşanılanları heyet bize aktardı, biz ILO olarak gerekli merciler ile görüşeceğiz. Umarım bu sorun bir an önce çözülür” diye konuştu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile de görüşüldü

Birleşik Metal-İş üyeleri, ILO ile görüşmenin ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na gitti. Bakanlık yetkililerine hazırladıkları dosyayı sunan sendika heyeti, işyerlerinin denetimi için müfettiş talep etti.

Görüşmenin ardındam açıklama yapan Serdaroğlu, “Bu fabrikalarda hukuksuzluk var. Anayasada geçen örgütlenme özgürlüğü hakkı kullanılamıyor, işçiler tehdit edilerek sendikadan istifaya zorlanıyor. Bu durumların hepsini bakanlık yetkililerine de anlattık. Biz şimdi bunların sonuçlarını bekleyeceğiz.  Fabrikalarda direnişlerimiz devam edecek” dedi.

Ne olmuştu?

İşten atılmaları ve sendikal yasakları protesto etmek için 24 Kasım günü Kocaeli’nin Gebze ilçesinden Ankara’ya yürümek isteyen Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilere polis müdahale ederek, 109 işçiyi gözaltına almıştı.  Gece saatlerinde serbest bırakılan işçiler dün (25 Kasım) yeniden aynı yerde toplanarak basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamanın ardından Gebze çıkışına kadar yürüyen işçiler, otobüs ile Ankara’ya ulaştı.

Derleyen: Ufuk Çeri

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.