Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan’ın önde gelen kadın hakları aktivistlerinden Loujain el-Hathloul terör mahkemesinde yargılanacak

Suudi Arabistan’ın önde gelen kadın hakları aktivistlerinden Loujain el-Hathloul hakkında süren dava, terör ve ulusal güvenlik davalarına bakan Suudi Arabistan İhtisas Ceza Mahkemesi’ne devredildi.

31 yaşındaki kadın hakları aktivisti el-Hathloul, 2018 yılında Suudi krallığının siyasi sistemini değiştirmeye çalışmak, kadın hakları için kampanya yürütmek, yabancı gazeteciler, diplomatlar ve insan hakları örgütleriyle iletişim kurmak gibi suçlamalarla gözaltına alındı.

Geçen hafta Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen G20 Zirvesi öncesinde, krallığın el-Hathloul’u serbest bırakabileceği yönünde bazı spekülasyonlar yapıldı ancak beklenen olmadı. El-Hathloul’un kız kardeşi Lina el- Hathloul çarşamba günü (25 Kasım) mahkeme yargıcının, 2019’dan beri görülen davada mahkemenin yetersiz olduğunu söyleyerek davanın İhtisas Ceza Mahkemesi’ne nakledildiğini söylediğini aktardı. El-Hathloul’un davasına bakacak olan İhtisas Ceza Mahkemesi’nin ise genellikle terörizm ve ulusal güvenlik davalarına baktığı belirtildi.

Lina el-Hathloul, mahkeme değişikliğine “Mahkeme yetkisi olmadığını söyledi, ancak davayla bir yıl sekiz aydır ilgileniyorlar. Bu hiç mantıklı değil” diyerek tepki gösterdi.  

Suudi yetkililer ise el-Hathloul’un davasıyla ilgili yorum yapmadı. Ancak geçen hafta Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel el-Cubeyr, davanın el-Hathloul’un aktivizmiyle ilgisi olmadığını söyledi.

El Cubeyr BBC’ye verdiği demeçte, “Loujain el-Hathloul, ulusal güvenlik gerekçesiyle, Suudi Arabistan’a düşman olan kuruluşları desteklediği için tutuklandı. Davanın kadınların araba kullanma hakkını savunmasıyla hiçbir ilgisi yok” dedi.

Suudi Arabistan’da bazı gazeteler, tutuklanan kadın aktivistlerin bazılarının fotoğraflarını “hain” damgası basılmış şekilde yayımlayarak onları krallığın güvenliğine zarar vermekle suçladı.

El-Hathloul, akrabalarına kendisinin ve diğer iki kadının hapishanenin yakındaki özel bir tesise götürüldüğünü ve işkence gördüklerini söyledi.

Mart 2019’da görülmeye başlanan davanın iddianamesinde el-Hathloul, Birleşmiş Milletler’e (BM) iş başvurusu yapmaya teşebbüs etmekle, yabancı gazeteciler, diplomatlar ve insan hakları örgütleriyle iletişim kurmakla suçlanıyordu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Adam Coogle, “Ne olursa olsun, tüm bunlar bir oyun. Adil bir sistem değil. Loujain’in serbest bırakılması gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: NY Times

Derleyen: Zelal Direkci

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.