Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti: “Bizim kanımızla duş almak isteyenler serbest, hakikatı söyleyen bilim insanları ise hapsedildi”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, beraberindeki heyet ile birlikte bugün (26 Kasım) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’dan tehdit mektubu alması nedeniyle “geçmiş olsun” ziyaretinde bulundu. TTB heyeti görüşmenin ardından kısa bir basın toplantısı gerçekleştirdi. TTB Başkanı Fincancı, “Suç örgütleri bu tip tehditlerle hakikatın ortaya çıkmasını engellemeye çalışıyorlar. Biz de suç örgütlerinin işledikleri suçların görünür olması için her aşamada birlikte mücadele etmeye özen gösteriyoruz. Ancak ne yazık ki bizim kanımızla duş almak isteyenler serbest, hakikati söyleyen bilim insanları ise hapsedildi” dedi.

“Gerçeklerin ortaya çıkma huyu olduğunu gördük”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün toplam vaka sayısını açıklamasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Fincancı, “Salgın, TTB’nin başından beri söylediği gibi yeterince yönetilemediği için gelinen noktanın belirsiz kılınması isteniyor. Dün hep beraber gerçeklerin bir biçimde ortaya çıkma huyu olduğunu gördük. Biz TTB olarak başından beri haklı olduğumuzu söyledik ama keşke olmasaydık” diye konuştu. Aile hekimleri ile yapılan çalışmalarda günlük 50 bin civarı pozitif vakanın tespit edildiğini belirten Fincancı, sözlerini şöyle sürdürdü:  

“Aile hekimliği kolumuzla beraber bir hafta önce bir değerlendirme yapmıştık. Aile hekimlerinden yani sahadan derlediğimiz verilerle 47 binin üzerinde pozitif vaka olduğunu ve takip ettiklerini söylemişlerdi. Bu da ayrıca testi negatif olup da klinik olarak koronavirüs hastalığı belirtisi gösterenlerin dahil olmadığı bir sayı. Bir de testin pozitiflik oranı var. Yaklaşık üçte birlik negatiflik oranı var. Yani sayı daha fazla da olabilir.”

“Hasta ile vaka tıpta aynı anlama gelir”

Hasta ile vaka ayrımı yapmanın hiçbir şekilde doğru olmadığını vurgulayan Fincancı, “Hasta ile vaka tıpta aynı anlama gelir. Fahrettin Koca benim de öğrencim olmuş. Ben de bir kez daha hatırlatayım. Hasta ile vaka tıpta aynıdır. Üstelik vakanın belirti göstermeyen olduğu ifade ediliyor ama koronavirüs hastalığında testin pozitif çıkmasından sonra ne zaman belirtilerin ortaya çıkacağı ve nasıl belirtiler olabileceğini öngörme olanağı yok. O insanları eve gönderdiğimizde onları hasta olarak tanımlamamanın da uygun olmadığını söylüyoruz” diye konuştu.

“28 bin sayısı da aslında gerçeği yansıtmıyor”

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut da filyasyon ekipleri ile yapılan toplantıyı anlatarak, Bakan Koca’nın dün açıkladığı 28 bin sayısının da şüpheli olduğunu vurguladı: “Dün filyasyon ekipleri ile yaptığımız görüşmede sadece Ankara’da bir günlük 14 – 15 bin izolasyon ve 4-5 bin pozitif olduğunu öğrendik. Sadece Ankara için filyason ekiplerinden gelen rakam bu hastanelerden değil. Topladığınızda Türkiye geneli için açıklanan 28 bin sayısı da aslında gerçeği yansıtmıyor.”

“İdeal olan dört haftalık kapanmadır”

Şebnem Korur Fincancı, TTB olarak diğer sağlık, emek ve meslek örgütleriyle beraber bir “önlemler önerisi” hazırladıklarını belirterek hayata geçirilmesi gereken önlemleri özetle şöyle sıraladı: “Toplu hareketliliğin kısıtlanması, toplu bulunan alanların kapatılması, zorunlu üretim dışında üretimin mutlaka durması ve bunların en az iki hafta, tercihen dört hafta olması gerekemektedir. Dört hafta ideal olandır hızı düşürmek için. Bunu bilim söylüyor biz değil. Tabii bu süreçte insanların insanca yaşayabileceği ücretlerin de ödenmesi gerekiyor. Bunlar kredilerle değil direkt yardımlarla yapılmalı ki bir sosyal devletin alması gereken önlemler bu şekilde olmalıdır.”

“Okullar en son önlem olarak kapatılmalıydı”

Fincancı aynı zamanda ilk aşamada okulların kapatılmasını da yanlış bulduklarını belirterek, “Okullar en son önlem olarak kapatılmalıydı. Biz çocukların hem eğitim hakkını ellerinden aldık hem de onların gelecekteki ruhsal ve bedensel iyilik halini de etkilemiş olduk” dedi.

Derleyen: Okan Yücel

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.