Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Donald Trump, Seçici Kurul’un Biden’ın lehine oy kullanması halinde Beyaz Saray’dan ayrılacağını söyledi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Seçici Kurul’un Joe Biden’ın ABD başkanı olarak seçildiğini teyit etmesi halinde Beyaz Saray’dan ayrılacağını söyledi. 26 Kasım Perşembe akşamı, Şükran Günü’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, ABD’de 3 Kasım’da gerçekleştirilen başkanlık seçiminden bu yana Demokrat rakibi Biden karşısında yenilgiyi kabul etmeye ilk kez bu kadar yaklaştı. Trump, seçimde usulsüzlük yapıldığı yolundaki iddialarını ise bir kez daha dile getirdi.

ABD Başkanı Trump, bir gazetecinin 14 Aralık’ta yapılacak oylamada Seçici Kurul’un Biden’ın seçimi kazandığını teyit etmesi halinde Beyaz Saray’dan ayrılıp ayrılmayacağı yönündeki sorusunu, “Tabii ki ayrılacağım. Siz de bunu biliyorsunuz” diyerek yanıtladı. Seçim gününden bu yana ilk kez gazetecilerin kendisine soru sormasına izin veren Trump, sorunun hemen ardından “Seçimde büyük bir sahtekârlık yapıldığını biliyoruz, bu yüzden kabullenmek benim için zor olacak” diyerek seçimde usulsüzlük yapıldığı iddialarını bir kez daha tekrarladı. 

ABD’de bir adayın başkan olabilmesi için ülkenin genelinde oyların çoğunluğunu alması yeterli değil. Ülkedeki seçim sistemi gereği seçmenler, kayıtlı oldukları eyaletin Seçici Kurul’a göndereceği delegeleri, delegeler ise ABD başkanını ve yardımcısını belirliyor. Bir adayın başkanlık koltuğuna oturabilmesi için en az 270 delegeye ulaşması gerekiyor. 3 Kasım’daki seçimlerde Biden 306 delegeye ulaşırken, Trump’ın delege sayısı 232’de kalmıştı.

Biden, halk oylamasında da liderliği koruyor. Ülke çapındaki toplam oy sayısı baz alındığında, Biden’ın Trump’tan altı milyondan fazla oy aldığı tescillendi. Seçiciler Kurulu’nun 14 Aralık’ta toplanarak, önümüzdeki dönemde kimin ABD başkanı ve yardımcısı olacağı hakkındaki oylamayı gerçekleştirmesi bekleniyor. 

Öte yandan Trump, toplantıda kendisine Seçici Kurul’un Biden’ın zaferi lehine oy kullanması halinde bunu kabul edip etmeyeceğini soran Reuters muhabiri Jeff Mason’la gergin anlar yaşadı. Trump, Mason’ın sorduğu sorunun ardından sözünü kesmesi üzerine, “Benimle böyle konuşma, ben ABD başkanıyım. Sen de önemsiz birisin. Bir daha başkanla asla böyle konuşma” dedi.

Trump ve Mason, mayıs ve eylül aylarında da Trump’ın, Mason’ın soru sorarken maskesini çıkartmasını talep etmesi üzerine karşı karşıya gelmişti.

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.