Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belediyelerin verilerine göre koronavirüs kaynaklı toplam can kaybı en az 21 bin 84, Sağlık Bakanlığı’na göre 13 bin 14

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 11 büyükşehir ve dokuz il belediyesinin verilerine göre mart ayından 24 Kasım 2020’ye kadar koronavirüs ve bulaşıcı hastalıktan hayatını kaybedenlerin toplam sayısının 21 bin 84 olduğunu açıkladı. Sağlık Bakanlığı’nın aynı tarihlerde açıkladığı koronavirüs kaynaklı can kaybı sayısı ise 12 bin 511.

Türkiye’de hasta sayılarıyla birlikte koronavirüs testi pozitif çıkanlar da açıklanmaya başladı. Dün (26 Kasım) açıklanan rakamlara göre son 24 saatte 168 bin 348 test yapıldı, 29 bin 132 kişinin testi pozitif çıktı, 174 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 4 bin 711 olurken son 24 saatte 3 bin 291 kişinin koronavirüs tedavisinin tamamlanmasıyla birlikte iyileşenlerin sayısı 388 bin 771’e yükseldi.

Koronavirüs vaka sayıları açıklanmaya başlandı ancak Türk Tabipleri Birliği (TTB), vakaların açıklanandan daha fazla olduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra belediyeler de vefat sayılarını açıklamaya devam ediyor. CHP de 11 büyükşehir ve dokuz il belediyesinden alınan verilere göre, mart ayından 24 Kasım 2020’ye kadar koronavirüs ve bulaşıcı hastalık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 21 bin 84 olduğunu açıkladı. Aynı tarihler arasında Sağlık Bakanlığı, koronavirüsten kaynaklı can kaybı sayısını 12 bin 511 olarak duyurmuştu. 26 Kasım itibariyle toplam ölüm sayısı 13 bin 14 olarak açıklandı. 

CHP Kovid-19 Danışma Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Bilim Kurulu üyeleri arasından bir sözcünün seçilerek verilerin şeffaf bir şekilde açıklanması, sürece meslek örgütlerinin, sendikaların katılımının sağlanması talep edildi. Bunların yanı sıra, kapanmadan kaynaklı halka doğrudan, karşılıksız gelir desteği verilmesinin, ödeme zorluğu olan hanelere su, elektrik, doğalgazın bir ay ücretsiz sağlanmasının önemine vurgu yapıldı.

Özellikle en az 14 gün kesintisiz kapanmanın talep edildiği açıklamada, alışveriş merkezleri ve kalabalık buluşma mekanlarının derhal kapanması çağrısı yapıldı. Kapatılan hastanelerin yeniden açılması, devlet ve üniversite hastanelerine kaynak aktarılması, çalışmaları henüz tamamlanmamış ilaçların kullanımının durdurulması, özel hastanelerin yoğun bakım sistemlerinin kamunun kullanımına açılması, sağlık çalışanları başta olmak üzere risk altındaki kişilere rutin test yapılması, filyasyon çalışmalarının da kamuoyuyla paylaşılması talep edildi. 

Sağlık çalışanlarının durumu ayrı bir başlıkta değerlendirilirken atanamayan sağlıkçıların atamasının yapılması, sağlık çalışanlarının barınma ve ulaşım ihtiyaçlarının karşılanması, ek ödemelerin yapılması, koronavirüsün meslek hastalığı olarak kabul edilmesi de talepler arasında yer aldı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.