Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: Irak, ABD’nin yaptırım uyguladığı milis liderini orduda üst düzey bir pozisyona getirmek için eğitiyor

Reuters haber ajansının, Bağdat hükümetinden, güvenlik güçlerinden ve milis kuvvetlerinden ismini açıklamadığı altı kaynağa dayandırdığı özel haberine göre Irak, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yaptırım uyguladığı İran destekli bir milisi, ordusunda üst düzey bir subay konumuna getirmek için eğitiyor. 

Ebu Zeyneb Lami ismiyle bilinen Hüseyin Falih Aziz, önceki yıl Irak’ta hükümet karşıtı protestolara katılan sivil eylemcileri öldürdüğü gerekçesiyle ABD’nin kara listeye aldığı ve yaptırım uyguladığı isimler arasına girmişti. 

Yetkililer, Ebu Zeyneb Lami’nin Iraklı subaylarla birlikte, normalde ülkenin askeri personeline verilen yıllık eğitim için Mısır’a gönderildiğini söyledi. Reuters, görüntülediğini iddia ettiği Irak Savunma Bakanlığı’na ait bir belgede, gelecek yaza kadar sürmesi planlanan eğitime katılacak subaylar listesinde Lami’nin adının tümgeneral rütbesiyle yer aldığını yazdı. 

Iraklı yetkililer, İran destekli milis lideri Lami’nin, Irak ordusunda üst düzey bir göreve getirilmesinin İran yönetiminin Ortadoğu’daki etkisini kırabileceğini, bunun da ABD’nin çıkarlarına da hizmet edebileceğini söyledi. 

Öte yandan, Lami gibi insan hakları ihlalleri açısından kirli bir sicile sahip birinin, Irak ordusunda üst düzey bir göreve getirilmesini eleştirenler, Irak Başbakanı Mustafa Kadimi’nin İran destekli milislerle bile işbirliği yapmayı göze alarak ne pahasına olursa olsun hükümet lideri olarak rolünü korumaya çalıştığını düşünüyor. 

Irak hükümeti adına konuşan bir yetkili, Lami’nin askeri eğitime katılması konusunda herhangi bir yorum yapmadı. Ancak Irak ordusunu yeniden yapılandırmak üzere reform çalışmaları yürüttüklerini belirtti. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.