Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Apple, Coca Cola ve Nike, ABD’nin Çin’de Uygurlar’ın zorla çalıştırılmasını engellemeyi amaçlayan yasa tasarısına karşı lobi faaliyetlerini hızlandırdı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi, eylül ayının sonunda, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde zorla çalıştırılan işçiler tarafından üretilen ürünlerin ülkeye ithalatının yasaklanmasını ve işçi kaçakçılığına karışan kişilere yaptırım uygulanmasını öngören bir tasarıyı kabul etmişti. New York Times gazetesinin haberine göre Nike, Coca Cola ve Apple bu tasarının yasalaşmaması için lobi faaliyetlerine ayırdıkları kaynakları artırdı.

New York Times’ın haberine göre Nike, Coca Cola, Apple ve bazı büyük şirketler eylül ayında ABD Temsilciler Meclisi’nden geçen yasa tasarısının Senato’da onaylanmaması için lobicilik harcamalarını artırdı. “Uygur Zorunlu İşçiliği Engelleme Tasarısı” adlı karar, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar’ın ortak çabasıyla üçe karşı 406 “evet” oyuyla 23 Eylül’de onaylanmıştı.

Habere göre Coca Cola, 2020 yılının ilk üç çeyreğinde tasarının yasalaşmaması adına 4,5 milyon doları aşkın harcama yaparken Nike da 1 milyon 320 bin dolarlık bir harcamayla tasarıya karşı yürüttüğü lobi faaliyetlerini hızlandırdı. Apple’ın ise iki Kongre üyesi ve başka bir yetkiliyle görüşmeler yaparak lobi faaliyetlerini artırdığı aktarıldı.

Şirketler, Uygur Zorunlu İşçiliği Engelleme Tasarısı’nın kabul edilmesinin Çin üzerinden gerçekleşen tedarik zincirini bozacağını öne sürüyor ve tasarının özellikle hammadde ithal edilmesini zorlaştıracak uygulamalarının hafifletilmesini talep ediyor.

Apple, zorunlu işçiliği engellemek için düzenli kontroller yaptıklarını ve fabrikalarında bu tarz bir durum tespit edildiğinde suçlu bulunan şirket ve kişilerle çalışmalarını sonlandırdıklarını açıkladı. Şirket ayrıca, bu yıl içinde yaptıkları araştırmalarda, üretimde hiçbir zorunlu işçilik faaliyeti saptanmadığını aktardı. Coca Cola şirketi ise üretim sürecinde bütün yasal gerekliliklere uyduklarını söyledi.

Coca Cola, Nike, Adidas, Calvin Klein, Campbell Soup Company, Costco, H&M, Patagonia ve Tommy Hilfiger gibi markalar, mart ayında ABD’de kurulan bir komisyonun hazırladığı raporda, Sincan’da insanların zorla çalıştırılmasından faydalanan şirketler arasında gösterilmişti. 

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.