Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni koronavirüs önlemlerini açıkladı: Hafta sonu kesintisiz, hafta içi akşam 21’den sonra sokağa çıkma yasağı uygulanacak

Bugün (30 Kasım) saat 15.30’da başlayan kabine toplantısında, Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ışığında koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınması gereken yeni önlemler tartışıldı. Yaklaşık dört saat süren toplantının ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs salgınında alınan yeni önlemleri açıkladı.

İki hafta önce getirilen sokağa çıkma kısıtlamasının kapsamının genişletileceğini belirten Erdoğan yeni kısıtlamaları, “Hafta içi her gün gece saat 21.00 ile sabah 05.00 arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacaktır. Bu kısıtlama hafta sonu cuma 21.00’den pazartesi sabahı saat 05.00’e kadar kesintisiz devam edecektir” diyerek açıkladı.

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Üretim, tedarik, lojistik, sağlık, tarım, orman gibi genelgede yer alacak sektörler bu kapsamın dışındadır. Market, bakkal, manav, kasap gibi işletmeler ile eve paket hizmeti yapan yerler belirlenecek saatler çerçevesinde hafta sonu kısıtlamasının dışındadır. Restoranlar paket servis dışında hizmet veremeyecektir.”

65 yaş üstü ve 20 yaş altına toplu taşıma yasağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önceki genelgelerde belirtilen istisnalar hariç 65 yaş ve üstündeki bireyler ile 20 yaş altındaki kişilerin toplu taşıma araçlarını kullanamayacağını, ana sınıfı ve benzeri eğitim kurumlarının faaliyetlerine ara verileceğini belirtti.

Mevlit, taziye ve yılbaşı kutlamaları yapılmayacak

Erdoğan, insan hareketliliğini kısıtlamak için alınan diğer tedbirleri ise şöyle duyurdu: “Milletimizden tehdit geçene kadar misafir kabulüne ara vermelerini özellikle rica ediyorum. Evlerde gün, mevlit, taziye, yılbaşı kutlaması gibi insanların bir araya geleceği etkinlikler yapılamayacaktır. Cenaze namazları, yakınları dahil en fazla 30 kişiyle kılınacak, nikahlar da bu sayıyı geçemeyecektir. Hamam, sauna, masaj salonu, yüzme havuzu ve lunapark gibi yerler faaliyetlerine ara verecektir. Ayrıca alışveriş merkezlerine girişte HES kodu uygulamasına geçilecektir.”

Erdoğan ayrıca umumi hıfzıssıhha kurulunun belirleyeceği zorunlu hizmetler dışındaki kamu kuruluşlarının mesai saatlerinin 10.00 ile 16.00 saatleri arası olarak uygulanabileceğini belirtti.

Aşı çalışmaları hakkında da konuşan Erdoğan, “İlk etapta 50 milyon dozluk anlaşma yaptık. Vatandaşlarımız herhangi bir ücret ödemeden aşıya erişebilecektir. Önümüzdeki aydan itibaren sağlık çalışanlarından başlayarak bu aşıların uygulaması yapılacaktır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.