Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de 2013 yılında hayatını kaybeden dokuz yaşındaki Ella, ölüm nedeni “hava kirliliği” olarak kabul edilecek ilk kişi olabilir

2013 yılının Şubat ayında İngiltere’nin başkenti Londra’da şiddetli astım krizi sebebiyle hayatını kaybeden Ella Adoo-Kissi-Debrah’ın gerçek ölüm nedeninin hava kirliliği olup olmadığına dair soruşturma başlatıldı. Eğer Ella’nın hayatını hava kirliliği sebebiyle kaybettiği tespit edilirse, dokuz yaşındaki kız, dünyada ölüm sebebi hava kirliliği olarak kabul edilen ilk kişi olacak.

2013 yılında hayatını kaybeden Ella Adoo-Kissi-Debrah

AFP’nin haberine göre, Londra’da şüpheli ölüm vakalarının sebebini araştıran bir yargıç tarafından bugün (30 Kasım Pazartesi) başlatılan soruşturma çerçevesinde, 2013 yılında şiddetli astım krizi nedeniyle hayatını kaybeden dokuz yaşındaki Ella adoo-Kissi-Debrah’ın gerçek ölüm nedeninin şehirdeki yoğun hava kirliliği olup olmadığı araştırılacak.

Ailesiyle birlikte Londra’nın güneydoğusundaki South Circular bölgesinin yakınlarında yaşayan ve üç yıl boyunca tekrarlayan astım krizleri nedeniyle 30 kez hastaneye yatırılan Ella, 15 Şubat 2013 tarihinde hayatını kaybetmişti. 

2014 yılında, Ella’nın ölüm nedeni, astımın etkisiyle ortaya çıkan akut solunum yetmezliği olarak belirtilirken 2018’de hazırlanan bir raporda, dokuz yaşındaki kızın ölümünde hava kirliliğinin etkili olmuş olabileceği belirtilmişti. Bunun üzerine 2019 yılında, Ella’nın ölüm nedeninin akut solunum yetmezliği olduğuna dair düzenlenen rapor iptal edilmiş ve 2018 yılında yayınlanan rapor baz alınarak yeni bir soruşturma başlatılmıştı.

Bugün başlayan ve 10 gün sürmesi beklenen emsal niteliğindeki soruşturmada mahkeme, Ella’nın ölümüne şehirdeki hava kirliliğinin sebep olduğunu tespit ederse dokuz yaşındaki kız, dünyada ölüm sebebi hava kirliliği olarak kabul edilen ilk kişi olacak.

Soruşturmada ifadesine başvurulacak isimlerden biri olan Ella’nın annesi Rosamund Adoo-Kissi-Debrah, ikinci bir soruşturma başlatmak için uzun bir mücadele verdiklerini belirterek “İstediğim tek şey Ella için adalet ve ölüm belgesinde ölüm sebebinin doğru bir şekilde belirtilmesi” diye konuştu.

Ella’nın annesi Rosamund Adoo-Kissi- Debrah

Göreve geldiği 2016 yılından bu yana çevreci politikalarıyla adından söz ettiren Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan daha önce, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) bağlı temsilcilerin Londra’nın hava kirliliği konusunda belirlenen küresel standartları yüzde 99 oranında ihlal ettiğini tespit ettiklerini belirtmişti.

DSÖ’ye göre her yıl dünya çapında yaklaşık yedi milyon insan hava kirliliği sebebiyle hayatını kaybediyor ve her 10 insandan dokuzu belirlenen küresel standartları aşan oranlarda kötü bir havayı solumak zorunda kalıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.