Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya ile söyleşi: “Diyarbakır’da yapılan koronavirüs testlerinin neredeyse yarısı pozitif çıkıyor”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, Diyarbakır’da günlük 2 bin 200 PCR testi yapıldığını ve bunun yaklaşık 850-900’ünün pozitif çıktığını, radyolojik bulgular da eklendiğinde neredeyse yarısının pozitif sonuç verdiğini söyledi. Diyarbakır’da vaka sayılarının pik yaptığı dönem olan ağustos ayında bile pozitif vaka sayısının 600 olduğunu söyleyen Dr. Yerlikaya, “TTB olarak başından beri söylüyoruz, salgın hastanede karşılanmamalıydı. Sahada karşılanmalıydı. Bakanlık başından beri şeffaf davranıp gerçek sayıları açıklasaydı bugün burada olmazdık. Dört-beş gündür vaka sayılarının açıklanması ile sokaktaki hareketliliğin azaldığını görüyoruz” dedi.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, salgında son durumu Medyascope’a değerlendirdi. Diyarbakır’da salgının başladığı günden beri en yüksek vaka sayılarının ağustos ayında görüldüğünü ve günlük ortalama 600 vakanın olduğunu söyleyen Yerlikaya, “Şimdi ortalama günde 2 bin 200 PCR testi yapılıyor, bunun yaklaşık 850 ile 950 arası pozitif çıkıyor. Radyolojik bulgularla virüsü taşıyanları da hesaba kattığımızda neredeyse yarısı pozitif çıkıyor. Yani şu anda Diyarbakır, en yüksek vaka sayısını yakalamış durumda” dedi.

Dr. Yerlikaya, salgının hastanelerde karşılanmasına TTB olarak başından beri karşı olduklarını, salgının sahada karşılanması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Salgın döneminde bütün yük sağlıkçıların omzuna yüklendi. Bugüne kadar 80’i hekim yaklaşık tespit ettiğimiz 190 sağlık çalışını hayatını kaybetti. Bu kadar zor koşullara rağmen sağlıkçıların özlük hakları konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Geçen hafta yapılan bir operasyon ile Diyarbakır’da TTB Onur Kurulu üyesi arkadaşımız Dr. Şeyhmus Gökalp tutuklandı. Bu tutuklamanın, TTB’ye yönelik tutumdan farklı olmadığını düşünüyoruz. Bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

TTB ile Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin rakamları açıklamasıyla Sağlık Bakanlığı’nın gerçek vaka sayılarını açıklamak zorunda kaldığını söyleyen Dr. Halis Yerlikaya, “Salgının başından beri bu rakamlar açıklansaydı bugün bu durumda olmazdık. Bakanlığın bu sayıları açıklaması ile son dört-altı gündür sokaktaki insan ve hareketliliğin azaldığını gözlemlemekteyiz” diyerek gerçek rakamların insanları tedirgin ettiğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.