Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD merkezli Merriam-Webster sözlüğü “pandemi” sözcüğünü “yılın sözcüğü” seçti

İngiliz dili için en bilinen sözlüklerinden biri olan ABD merkezli Merriam-Webster, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında en fazla aranan “pandemi” sözcüğünü, 2020 yılının sözcüğü olarak seçtiklerini açıkladı. Her yıl, yılın sözcüğünü seçen İngiltere merkezli Oxford sözlüğü ise geçen günlerde, bu yıl için bir adet sözcük seçmenin yeterli olmayacağını belirterek yılın kelimesini seçmeyeceklerini açıklamıştı.

Koronavirüs salgınının başladığı günden bugüne kadar dünya genelinde 1,4 milyon insanın öldüğünü ve bu süreçte en çok aranan sözcüğün “pandemi” olduğunu belirten Merriam-Webster, bu nedenle 2020 yılının sözcüğü olarak “pandemi”yi seçtiklerini açıkladı.

Merriam-Webster’in sözcüsü Peter Sokolowski yaptığı açıklamada, “Bazen bir dönemi tanımlamak için tek bir sözcük yeterlidir. Ve bu zor yılda tek bir sözcük öne çıkıyor” dedi.

Merriam-Webster sözlüğünde pandemi sözcüğü, “birçok ülkede ortaya çıkan ve nüfusun önemli bir oranını etkileyen salgın hastalık” olarak tanımlanıyor. Sözlük, pandemi sözcüğünün kökeninin Yunanca’dan gelen “pan” (bütün) ve “demos” (insanlar) sözcüklerinden geldiğini belirtti.

11 Mart’ta Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) koronavirüsü salgın hastalık olarak ilan etmesinin ardından pandemi sözcüğü aramalarının bir yıl içinde 115 bin 806 kat arttığını belirten Sokolowski, ikinci en çok aranan kelimenin ise “karantina” olduğunu söyledi.

Merriam-Webster’ın geçen yıl seçtiği sözcük, kendini kadın veya erkek olarak tanımlamak istemeyen kişiler için “onlar” sözcüğüydü. 2018 yılında “adalet”, 2017 yılında ise “feminizm” yılın sözcükleri seçilmişti.

Derleyen: Meryem Zelal Direkci

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.