Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TCDD itiraz etti, Marmaray’da aktarma indirimi kaldırıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) dokuz ay önce Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında aldığı kararla Marmaray, aktarma sistemine dahil edilmişti. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) açtığı dava sonucunda Marmaray sistemden çıkarıldı.

İBB’nin getirdiği değişiklikle otobüsten Marmaray’a aktarma yapan bir yolcu 3,5 TL + 3,5 TL ödüyorken, bu yeni değişiklikle artık 3,5 TL + 7 TL ödeyecek. Yani kaç durak gittiği fark etmeksizin her yolcudan 7 TL alınacak.

Bu değişiklik TCDD’nin İBB aleyhine açtığı dava sonucunda geldi. İBB, en son yapılan UKOME toplantısında da sisteme eklenen Marmaray’ın aktarma sistemine dahil edilmesi için teklifte bulunmuş ancak bu teklif İstanbul Valiliği ile bakanlık temsilcileri tarafından reddedilmişti. 

Marmaray veya İstanbul’da kullanılan toplu taşıma araçlarının ücretleri UKOME toplantılarında belirleniyor. UKOME’de İBB çoğunluktaydı ancak Ekrem İmamoğlu’nun başkan olmasının ardından şubat ayında yönetmelik değiştirildi ve bakanlık temsilcilerinin sayıları artırıldı. Artık İBB, UKOME’de azınlıkta ve önceki yıllardaki gibi tek başına karar alarak uygulayamıyor.

İBB, Marmaray’ın aktarma sistemine dahil olması için şubat ayında teklif sunmuş ve Marmaray aktarma sistemine bağlanmıştı. TCDD, UKOME kararına itiraz etti. Mahkeme, Temmuz 2020’de UKOME kararında yer alan elektronik bilet ücret düzenlemesinin Marmaray ile ilgili hükümler içeren kısımlarının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Süreç devam ediyor

İBB yaşananların ardından Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazda bulundu ve koşulları oluşmayan yürütmenin durdurulması talebinin reddine karar verildi. İstanbul 10. İdare Mahkemesi de TCDD’nin açtığı davaya dair “TCDD’ye ağır külfet getireceği ve bu düzenlemenin hangi sebeple yapıldığı konusunda somut tespitlere yer verilmediği” gerekçesiyle, yeniden yürütmenin durdurulmasına karar verdi. İBB, bu kararı da Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Hukuki süreç sürüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.