Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Chang’e 5: Çin’in kaya örneği toplamak üzere gönderdiği uzay aracı Ay’a ulaştı

Çin’in Ay’ın yüzeyinden kaya örneği toplamak üzere gönderdiği uzay aracı Chang’e 5, Ay’a iniş yaptı. Uzmanlar bu örneklerle Ay’daki volkanik faaliyetler hakkında yeni bulgular elde etmeyi umuyor.

Çin’in insansız uzay aracı Chang’e 5, 24 Kasım’da ülkenin Wenchang şehrinde bulunan uzay merkezinden fırlatıldı. Dün (1 Aralık Salı) Ay’a ulaşan insansız uzay aracının Ay’ın yüzeyinde kazılar yaparak 2 kilogram ağırlığındaki kaya örneğini Dünya’ya getirmesi bekleniyor. Uzay programında önemli bir aşama olarak nitelendirilen bu görev başarıyla tamamlanırsa Çin, 44 yıl sonra ilk kez Dünya’ya kaya parçacıkları getirmiş olacak. 

Chang’e 5, yaklaşık 8 bin 200 kilogram ağırlığında ve dört modülden oluşuyor. İnsansız uzay aracı, sahip olduğu robot kollar sayesinde 2 metre derinlikte çeşitli kazılar yapıp kaya parçacıkları toplayacak. Uzmanlar, Chang’e 5 tarafından toplanacak örneklerle Ay’daki volkanik faaliyetler hakkında önemli bulgular elde etmeyi planlıyor.

Astronomi uzmanları Çin’in devam eden uzay görevlerinin uzay faaliyetleri dışında aynı zamanda gelecekte uzaya gönderilmesi planlanan insanlı araç sistemlerini test etmeyi amaçladığını belirtirken Pekin yönetiminin önümüzdeki yıl yeni bir uzay istasyonu kurması bekleniyor.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.