Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Afrika ülkesi Namibya’da 170 fil, insan yaşamını tehlikeye attıkları gerekçesiyle açık artırmayla satılacak

Güney Afrika ülkelerinden Namibya’da, artan kuraklık ve kaçak avlanma nedeniyle nesli tükenmek üzere olan bazı hayvanlar açık artırmayla satılacak. Namibya hükümet yetkilileri, insan yaşamını tehlikeye attığı gerekçesiyle 170 filin açık artırmayla satılacağını söyledi.

Namibya Çevre Bakanlığı, kuraklık ve fil sayılarındaki artış nedeniyle 170 fili satışa çıkardıklarını açıkladı. Devlet gazetesi New Era’nın yayımladığı haberde; kaçak avlanma, ekolojik faktörler ve insan-fil çatışmaları nedeniyle nesli tükenmekte olan büyük memelilerin açık artırmayla satışa sunulduğu belirtildi.

Çevre Bakanlığı’ndan hayvanların satış şartlarına ilişkin yapılan açıklamada, satın alacak kişi veya kuruluşların, fillerin barınacağı yerler için uygun çit sertifikasına sahip olmaları gerektiği ve ayrıca yabancı alıcıların kendi ülkelerinden filleri ihraç etmelerine izin verildiğine dair izin belgesi almaları gerektiği duyuruldu.

Birçok Afrika ülkesinden olduğu gibi Namibya da fil ve gergedan gibi değerli türleri korumak için girişimlerde bulunuluyordu. Ancak son dönemde artan kuraklık sebebiyle fillerin ekim alanlarına saldırması üzerine hayvanların açık artırmayla satılmasına karar verildi.

Namibya hükümet yetkililerine göre, ülkedeki fil sayısı 1995’te 7 bin 500 iken 2019’da bu rakam 24 bine çıktı. Namibya hükümeti geçen sene, Nesli Tükenmekte Olan Türlerin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme’den (CITES) çekilmeyi düşündüğünü açıkladı. Namibya ayrıca, beyaz gergedanların ihraç edilmesi konusundaki kısıtlama önerisine de ret oyu verdi.

Namibya açık artırmayla elde edilecek gelirin türlerin korunmasına yardımcı olduğunu savunarak daha fazla hayvan ihracatı ve av etkinliğine izin vermeyi düşünüyor.

Geçen ekim ayında Namibya’nın merkezinde bulunun Waterberg Pleteau Park’ından 70 dişi ve 30 erkek bufalo da satılmıştı. Namibya, tarihinin en büyük kuraklığını yaşadığı 2019 yılında 500 bufalo da dahil olmak üzere bin tane hayvanı açık artırmayla satışa sunmuştu.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.