Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hong Kong’da demokrasi yanlısı medya patronu Jimmy Lai, yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandı

Hong Kong’un en çok satan, demokrasi yanlısı gazetesi Apple Daily’in sahibi Jimmy Lai dolandırıcılık suçlamasıyla 3 Aralık Perşembe günü gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Lai, Çin yönetimini şiddetle eleştiriyor ve demokrasi kampanyaları düzenliyordu. Lai ve şirketin üst düzey iki yöneticisi Royston Chow ve Wong Wai-keung çıkarıldıkları mahkemede ayrıca, gazetenin ofisini kira sözleşmesine aykırı bir şekilde kullanmakla suçlandı.

Polis, ağustos ayında Apple Daily’in genel merkezine baskın düzenlemiş ve Pekin’in dayattığı ulusal güvenlik yasası uyarınca Lai ve gazetenin üst düzey bir yöneticisini gözaltına almıştı.

3 Aralık Perşembe günü yapılan duruşmada yargıç Victor So, Apple Daily’in patronu Jimmy Lai’nin kefaletle serbest bırakılması talebini reddederken gözaltındaki Wong ve Chow için kefaletle salıverilme yolunu açık bıraktı. Lai’nin bir sonraki duruşması 2021’in Nisan ayı içinde yapılacak. Bu, Jimmy Lai’nin aylarca hapiste kalacağı anlamına geliyor. Lai ayrıca, başka bir davada demokrasi protestolarında yer aldığı için yargılanıyor.

Lai, güvenlik yasası uygulanmadan iki hafta önce AFP’ye verdiği röportajda “Hapishaneye hazırlanıyorum. Ben bir baş belasıyım. Buraya hiçbir şeyim olmadan geldim, bu yerin özgürlüğü bana her şeyi verdi. Belki de bu özgürlüğü savaşarak geri ödeme vaktim gelmiştir” diye konuşmuştu. Buna karşılık Pekin yönetimi, istikrar ve düzenin yeniden sağlandığını ve Çin’i istikrarsızlaştırmak için gerçekleştirilen protesto eylemlerinin bir komplo olduğunu ve Apple Daily veya Jimmy Lai’nin özellikle hedef alınmadığını öne sürdü.

Muhalif gazetecilerin gözaltına alınması ve aktivistlerin ulusal güvenlik yasalarına bağlı kalarak suçlanması ve soruşturmalara tabi tutulması bu süreçte, Çin’in Hong Kong üzerindeki baskı ve otoritesini artırmasına sebep oldu.  

Hong Kong’da yaşayan yüzbinlerce kişi, Çin’in yarı özerk şehir üzerindeki politikalarını protesto etmek için geçen yıldan bu yana protesto gösterileri düzenliyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.