Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü John Ratcliffe: “Çin hem ABD hem de demokrasi için en büyük tehdit”

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü John Ratcliffe, Çin yönetimini askeri modernizasyon planında kullanılmak üzere ABD teknolojisini çalmakla suçladı. Ratcliffe, Wall Street Journal’da yayımlanan makalesinde “Çin, bugün hem Amerika için hem de İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana gelişen dünya çapındaki demokrasi ve özgürlük için en büyük tehdit” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump tarafından bu yıl göreve atanan ABD Ulusal İstihbarat Direktörü John Ratcliffe’in Wall Street Journal’daki makalesi, Trump yönetiminin Çin’e karşı son sözlü saldırısı oldu. 

Trump yönetiminin ulusal istihbarat bütçesinden yaklaşık 85 milyar doları Çin karşısındaki faaliyetlere ayırdığını belirten Ratcliffe, ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden ve yönetimine de bu alandaki harcamaları artırması yönünde mesaj verdi.

Ratcliffe, Wall Street Journal’da yayımladığı makalede, Pekin’in ABD’ye ve gezegenin geri kalanına ekonomik, askeri ve teknolojik olarak hâkim olmayı planladığını öne sürerek “Çin, bugün hem ABD için hem de İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana gelişen dünya çapındaki demokrasi ve özgürlük için en büyük tehdit” diye yazdı.

Pekin yönetimi ise Ratcliffe’ın makalesinde öne çıkan iddiaları reddetti. Çin Dışişleri Bakanı Hua Çunying, Ratcliffe’ın yazısı için “Yanlış bilgiler içeren bir siyasi virüs ve açık bir yalan yayma girişimi” diye konuştu.

Öte yandan, ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden, bu haftanın başında, önceliğinin Çin ile bir ittifak kurmak ve Çin’in zararlı politikalarını ele alan ticaret politikalarını izlemek olduğunu söyledi. Biden, New York Times’a verdiği röportajda “Bence en iyi Çin stratejisi, müttefiklerimizin her birini – ya da en azından eskiden bizim müttefiklerimizi – aynı sayfada toplayan bir strateji. Başkanlığımın açılış haftalarında bizi müttefiklerimizle aynı sayfaya geri döndürmek benim için büyük bir öncelik olacak ” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.