Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB, yurtdışından 580 milyon dolarlık finansman buldu, dört metro hattının inşaatı devam edecek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yapımı duran dört metro hattı için yurtdışından 580 milyon dolarlık finansman bulunduğunu, İstanbul’a 52,1 kilometrelik yeni metro hattını kazandırdıklarını, bu hatlarla günde beş milyonu aşkın yolcunun taşınacağını söyledi. “Türkiye’deki kamu bankalarının ne yaptıklarını bilmiyorum” diyen İmamoğlu, “Bu bankalar, 750 milyar dolara yakın zarar açıkladı. Nereye borç verdikleri hakkında bir fikrim yok. Sıfır noktasında bir kredi ilişkimiz var kamu bankalarıyla” diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yapımı duran metro inşaatları için yurtdışından tahvil yoluyla 580 milyon dolarlık finansman sağlandığını açıkladı. İmamoğlu, “Geçen yıl seçim kampanyam boyunca İstanbullular’a önemli bir söz vermiş ve seçilirsem ‘Metro inşaatları benim birincil meselemdir’ demiştim” diye başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Bunu söylerken de ‘Her yerde metro’ pankartları asan, 400 kilometre metro inşaatını bitirme sözü veren bizden önceki yönetimlerin, zamanı ve kaynakları israf ettiklerini aktarmak istiyorum. İşbaşına gelince de bu anlamda gördük ki devasa bütçe gerektiren metro inşaatlarının finansal ihtiyaçlarını çözmeden, hesapsız, kitapsız işlere girilmiş. İstanbullular’ın hayatını kolaylaştırmak için bir arpa boyu yol alınamamıştı. Yarım kalan metro inşaatlarına fon bulmak için arayışlara başladık çünkü İBB’nin kaynakları öylesine heba edilmişti ki kendi bütçesiyle yapması mümkün değildi. Geçen sene bazı yurtdışı kaynaklardan finansman bulmuştuk ve paylaşmıştık. Altı hatta birden raylı sistem inşaatını yeniden başlattık.”

Finansman, dört hat için kullanılacak

Mahmutbey-Mecidiyeköy metro hattını hızlı şekilde tamamladık ve halkımızın hizmetine açtık” diyen İmamoğlu, sözkonusu 580 milyon dolarlık finansmanın, inşaatları tümden durmuş olan Kaynarca-Pendik-Tuzla, Kirazlı-Halkalı, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli, Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt metro hatları için kullanılacağını açıkladı. 

İmamoğlu, İBB’nin yurtdışından finansman sağlama sürecini şu sözlerle anlattı:

“Ekibimiz son üç aydır, uluslararası yatırım bankaları, hukuk büroları ve kurumla birebir görüştü. İstanbul’un ekonomik gücünü ve İBB’nin finansallarını şeffaf şekilde tanıttı. Yeni kurmuş olduğumuz yatırım ajansı da çok ciddi katkı sağladı. Çabalarımız büyük bir başarıyla sonuçlanmıştır. Bahsettiğimiz dört metro hattının finansmanı için beş yıl vadeli 580 milyon dolar tutarında ilk teminatsız eurobond’u ihraç etmeyi İBB olarak başardık. 2 Aralık Çarşamba günü yapmış olduğumuz ihraç, global yatırım çevrelerinden çok büyük ilgi gördü. Hedeflediğimiz 580 milyon dolarlık tahvil satışına karşılık 2,5 milyar dolar büyüklüğünde alım talebiyle karşılaştık. Bu çok değerliydi. Üstelik de yatırım işlemlerinin son derece azaldığı dönemde yaptık. Dünyada tam 248 yatırımcı kurumun ilgi gösterdiği tahvil ihracı başarısını elde ettik. 33 yıl sonra ülkemizde bir belediye tarafından yurtdışına ihraç edilen ilk eurobond olan bu tahvil satışında elde ettiğimiz sonuç, faiz oranı, büyüklüğü değerlendirildiğinde şeffaflık, liyakat açılarından yeni İBB yönetimine duyulan uluslararası güvenin göstergesidir. 580 milyon dolarlık finansman sayesinde dört metro hattında daha inşaatlara hızla başlayacağız.”

Yatırımcıların İBB’nin tahvil ihracına gösterdiği bu büyük ilginin, yeni yönetime ve İstanbul’a duyulan güvenin sonucu olduğunu yineleyen İmamoğlu, şeffaflık ve liyakate özellikle vurgu yaptı: “İBB’nin şeffaflık, liyakat -burası çok önemli- güvenilir yatırım iklimi, kupon faizini de benzeri ihraçlarla karşılaştırdığınızda en düşük olan 6,375 seviyesinde tutmuştur. Ülkemizin ve şehrimizin içinde bulunduğu pandemiyle mücadele de göz önünde bulundurularak Türkiye’den bir belediyenin bu büyüklükte ve bu faiz oranıyla finansman temin etmesi şehrimiz ve Türkiyemiz için önemli bir umuttur. Plansızlıktan, israftan dolayı hızlı yol alınamamıştır. Biz yeni vizyonumuzla liyakatli, profesyonel genç kadromuzla ve çalışkanlığımızla her türlü engellemenin üstesinden tek tek geliyoruz, bu şekilde de devam edeceğiz. 580 milyon dolarlık finansman tutarını tahvil yoluyla temin ettik.”

Bu hatlarda, günde beş milyonu aşkın yolcu taşınacak

Finansman sonucunda İstanbul’un metro hattı uzunluğuna 52,1 kilometre daha katılacak. Yeni hatlarla birlikte İstanbul Metrosu’na 39 yeni istasyon daha eklenecek. Tek yönde saat başına 275 bin olmak üzere, günde beş milyonu aşkın yolcu taşınması sağlanacak. 

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Halkalı’ya “Hızray” geliyor

İmamoğlu, İstanbul’da toplam metro hattı uzunluğunu 600 kilometrenin üzerine çıkarmak istediklerini belirtirken, “Şu anda Mahmutbey-Mecidiyeköy hattımızı açtık, 18 kilometrelik hat devreye girdi. Eminönü-Alibeyköy travmay hattı da 13 kilometre, birkaç haftaya devreye giriyor. Dört hattımızı da bu krediyle başlatacağız. Sabiha Gökçen-Halkalı arasındaki Hızray projemizi de 2021’de ihale etme düşüncesindeyiz. İncirli-Beylikdüzü hattını da ihale etmek istiyoruz. Bunlarla birlikte İstanbul rahatlayacak” dedi. 

“Kamu bankaları ne yapıyor, bilmiyorum”

İmamoğlu, kamu bankalarının İBB’ye kredi vermemesine dair ise şunları söyledi: “Türkiye’deki kamu bankalarının ne yaptıklarını bilmiyorum. Bankalar, 750 milyar dolara yakın zarar açıkladı. Nereye borç verdikleri hakkında bir fikrim yok. Sıfır noktasında bir kredi ilişkimiz var kamu bankalarıyla.” 

Yapımlarına 2016 ve 2017 yıllarında başlanan ancak durdurulan altı metro hattının toplam uzunluğu 77 kilometre ve 12 milyar 856 milyon TL’lik bir bedeli bulunuyor. 

  • Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattının uzunluğu 17,8 kilometre, bedeli 2 milyar 342 milyon TL. 
  • Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt metro hattının uzunluğu 18,5 kilometre, bedeli 3 milyar 49 milyon TL.
  • Kirazlı-Halkalı metro hattının uzunluğu 9,7 kilometre, bedeli 2 milyar 414 milyon TL. 
  • Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattının uzunluğu 12 kilometre, bedeli 1 milyar 613 milyon TL. 
  • Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattının uzunluğu 13 kilometre, bedeli 2 milyar 469 milyon TL. 
  • Başakşehir-Kayaşehir metro hattının uzunluğu 6 kilometre, bedeli 969 milyon TL. 

İstanbul’da yapımı durdurulan altı metro hattı bulunuyordu. Metro hatlarının toplam uzunluğu 77 kilometre, bedeli ise 12 milyar 856 milyon TL. İBB, ekonomik kriz ve finansman sıkıntıları nedeniyle durdurulan metro hatlarının inşaatına yurtdışından alınacak kredilerle devam edilmesini planlıyor. Daha önce Kaynarca-Pendik-Tuzla metrosu için Fransa’dan, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metrosu için Almanya’dan kredi sağlanmıştı. Böylelikle İBB’nin yeni yönetimiyle birlikte, yapımı durdurulan metro hatlarının inşaatlarına yeniden başlanmış oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.