93 yaşındaki Kazuo Odachi, 17 yaşındayken kamikaze pilotu olarak görev yaptığı İkinci Dünya Savaşı’nda yaşadıklarını anlattı. Savaştaki görevini yıllar boyunca en yakınlarından bile gizleyen Odachi, 2016 yılında insanlara savaşın gerçek bedelini ve hayatını feda eden gençlerin aslında neler hissettiğini anlatmak için anılarını yazmaya karar verdiğini söylüyor.
Savaştan sağ çıkan Odachi, hayatına Japonya’nın başkenti Tokyo’da bir polis memuru olarak devam etti ve savaştaki rolünü herkesten, hatta eşinden bile 60 yıldan uzun bir süre sır olarak sakladı. Odachi’ye göre, kamikaze pilotlarını intihar etmeye gönüllü, fanatik manyaklar olarak gören bir toplum, onun yaşadıklarını anlayamazdı. Japon toplumunun ve savaş hakkındaki görüşlerin değişmeye başladığını belirten Odachi, 2016 yılında anılarını anlattığı bir kitap yazdı.
Japon kamikaze pilotları, hava kuvvetlerinin Müttefikler’e karşı intihar saldırıları düzenleyen bir birimiydi. İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarında ortaya çıkan bu birimdeki kamikaze pilotları, kullandıkları patlayıcı yüklü uçaklarla bilinçli olarak müttefiklere ait uçaklara çarparak intihar saldırıları düzenliyordu.
“Cesareti ve vatanseverliği suistimal edilmiş bir grup genç adam”
Yaşayan son kamikaze pilotları arasında yer alan Odachi, parçası olduğu birimin üyelerini kitabında, “cesareti ve vatanseverliği suistimal edilmiş bir grup genç adam” olarak anlatmak istediğini belirtti. Odachi, “Japonya’nın, kamikaze pilotlarının ölümleri sayesinde, bugün harika bir ülke olduğunu kimsenin unutmasını istemiyorum” dedi.
Kamikazelerin Japonya’daki kültürel miraslarını kimlerin sahipleneceği ise tartışmalı bir konu. Sağcılara göre onlar yeni nesillerde eksik olan geleneksel erdemlerin ve fedakârlığın birer sembolü. Solculara göre ise onlar militarizm tarafından yok edilmiş bir neslin parçası ve ülkenin savaş sonrası sürdürdüğü pasifizm politikasını sürdürmesinin önemi hakkında bir hatırlatma.
“Kaderimizde uzun bir hayat yaşamak yoktu”
Odachi, yaşlılık yıllarında kendisini siyasetle meşgul etmeyip, evinde ağırladığı misafirlerine savaş anılarını anlatmakla zaman geçirmeyi tercih ediyor. Hikayesi ise dışarıdan görüldüğü gibi değil. Kaybedeceklerini bildiği bir savaşa gönüllü olarak katılan Odachi bunu kendi hayatını feda etmek için değil, sevdiklerini korumak için yaptığını anlatıyor. Odachi savaş karşıtı bir tutuma sahip ve Japonya’nın pasifist anayasasını destekliyor. Ancak ülkenin “kendini savunma” hakkı olduğunun da altını çiziyor.
Çocukluğundan itibaren uçaklara ilgisi olan Odachi, savaş başladığında uçmak istediğine karar verip, 1943 yılında “Yokaren” isimli elit bir havacılık biriminin parçası olarak orduya katılıyor. Odachi, hatıralarını yazdığı kitabında, “Mutlu son ihtimali olmadığını biliyorduk. Kaderimizde uzun bir hayat yaşamak yoktu” diyor.
Odachi 1944 yılında, savaşın son evrelerine girilirken, komutanlarının kesin ölümle sonuçlanacak stratejiler için gönüllü aradıklarını ancak kimsenin istekli olmadığını anlatıyor. Bu arayış farklı şekillerde devam ettikten sonra başarıya ulaşıyor. Odachi bu süreci “İntihar ve fedakârlık güzellemeleri ve cesaret iltifatları ile intihar etmeye teşvik edildik” diye anlatıyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Japon işgalindeki Tayvan’da konuşlandırılan bir birimde görev yapan Odachi, oraya varışından 10 ay sonra ilk görevine yollanmış ancak Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ait üst düzey uçakların karşısında başarısız olmuş. Bundan sonra, başarısız sonuçlanan yedi göreve daha çıkan Odachi, görevler arasındaki bekleme süresini “idam cezasının ertelenmesi” olarak nitelendiriyor. Odachi, bu süreçte yaşadıklarını “Hayat-ölüm meselelerine karşı kayıtsızlaşmıştık. Tek düşüncemiz o son saniyeyi doğru kullanmaktı” diyerek anlatıyor.
Odachi bir göreve daha çıkacakken yetkililerden biri, kalkış hazırlığında olduğu uçağına kalkmamasını işaret ediyor ve böylece Japonya imparatorunun yenilgiyi kabul ettiğini öğreniyor.
Odachi, çoğu kişinin “Kamikazeler kendi hayatlarına önem vermiyordu” diye düşündüğünü ancak hatıralarının, bu kişilere savaşın gerçek yüzünü ve hayatını feda eden gençlerin insanlığını anlatabileceğini umduğunu söylüyor.
Derleyen: Alp Akiş
Kaynak: NY Times