Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyaca ünlü şarkıcı ve söz yazarı Bob Dylan, şarkılarının haklarını Universal Music’e satıyor

Dünyaca ünlü ABD’li şarkıcı ve söz yazarı Bob Dylan, bugüne kadar yazıp bestelediği ve aralarında Knocking’ on Heaven’s Door, Mr. Tambourine Man ve Like a Rolling Stone gibi çok sayıda popüler şarkının da bulunduğu 600’den fazla şarkısının haklarını, ABD merkezli Universal Music şirketine satmaya hazırlanıyor. 

Universal Music tarafından pazartesi günü (7 Aralık) yapılan açıklamada, 2016 yılında tarihte Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen ilk şarkı sözü yazarı olan 79 yaşındaki Bob Dylan’ın bugüne kadar yazıp bestelediği 600’den fazla şarkının kullanım haklarını satın almak için taraflar arasında bir ön anlaşma yapıldığı duyuruldu.

Şirket ile Dylan arasında yapılan anlaşmanın ne kadara mal olacağı henüz belli değil. Ancak New York Times’a göre, Dylan’ın anlaşma kapsamında 300 milyon dolardan fazla bir kazanç elde etmesi bekleniyor. Bu meblağ, müzik piyasasında şimdiye kadar bir şarkıcının bestelerinin hakları için ödenen en yüksek ücret olacak.

Dylan’a yakın kaynaklar anlaşma konusunda henüz bir açıklama yapmazken Universal Music Yönetim Kurulu Başkanı Jody Gerson, anlaşma hakkında “Kültürel önemi asla abartılamayacak dünyanın gelmiş geçmiş en iyi söz yazarlarından birinin eserlerini temsil etmek hem bir ayrıcalık hem de çok büyük bir sorumluluk” dedi. Şirketin CEO’su Lucian Grainge de “Şarkı yazma sanatının harika bir müziğin temel anahtarı olduğunu biliyoruz. Bob’un bu sanatı en iyi icra eden müzisyenlerden biri olduğunu da” diye konuştu.

Şarkılarının tamamına yakınını kendi yazan Dylan, uzun yıllardır müzik şirketlerinin şarkılarının haklarını satın almak istediği bir isim olarak biliniyordu. Dünyanın en büyük müzik şirketi olarak bilinen ve Fransız medya kuruluşu Vivendi bünyesinde faaliyet gösteren Universal, anlaşma kapsamında Dylan’ın şarkılarından elde edilen gelirin tamamına sahip olacak. Ancak şirket, Dylan’ın ileride yazıp besteleyeceği şarkıların kullanım haklarından şimdilik muaf tutulacak.

ABD vatandaşı olan ve kaleme aldığı otobiyografisinde büyükannesinin Türkiye kökenli olduğunu açıklayan Dylan, 1959’da başladığı müzik kariyerinde çıkardığı 70’e yakın albüm ve dünya genelinde sattığı 125 milyon kopyayla müzik piyasasında bir efsane olarak nitelendiriliyor. Protest müziğin en büyük temsilcilerinden olan Dylan’ın bugüne kadar 11 Grammy ödülü ve “Things Have Changed” isimli şarkısıyla kazandığı bir de Oscar ödülü bulunuyor. Dylan, son olarak 2016 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülerek büyük bir başarıya imza atmıştı.

Derleyen: Engin Deniz İpek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.