Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri – ABD’de bir koronavirüs hastasına sarılırken çekilen fotoğrafı paylaşım rekoru kıran doktor: “Sağlık çalışanlarının gücü kalmadı, bitkinlikten ağlayan oluyor”

Salgından etkilenen ilk Batı Avrupa ülkesi olarak bilinen İtalya’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 60 bini geçti. ABD’de bir koronavirüs hastasına sarılırken çekilen fotoğrafı paylaşım rekoru kıran doktor konuştu: “Sağlık çalışanlarının gücü kalmadı, bazen hemşirelerim gün ortasında bitkinlikten ağlamaya başlıyor.” ABD Başkanı Donald Trump, pazar günü yaptığı açıklamada kişisel avukatı Rudolph Giuliani’nin koronavirüs test sonucunun pozitif çıktığını söyledi. Rusya’nın başkenti Moskova’da 5 Aralık Cumartesi günü aşı uygulamalarının ilk adımı atıldı. İngiltere’nin aşılamalara 8 Aralık Salı günü başlaması bekleniyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini, Medyascope sizin için derledi. 

İtalya’da koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 60 bini geçti 

İtalya’da 6 Aralık Pazar günü itibarıyla koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 60 bini geçti. Sağlık bakanlığı tarafından açıklanan resmi verilere göre, yalnızca pazar günü 564 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti, bir önceki gün bu sayının 662 olduğu bildirildi. Yetkililer, İtalya’da son 24 saatte tespit edilen yeni vaka sayısının ise 18 bin 887 olduğunu açıkladı.  

Salgından etkilenen ilk Batı Avrupa ülkesi olarak bilinen İtalya, virüsten kaynaklanan ölüm sayısı 60 bini aşan dünya üzerinde altıncı, Avrupa’da ise İngiltere’den sonra ikinci ülke konumunda. 

ABD’de bir hastaya sarılırken çekilen fotoğrafı paylaşım rekoru kıran doktor konuştu: “Sağlık çalışanlarının gücü kalmadı, bazen hemşirelerim gün ortasında bitkinlikten ağlamaya başlıyor” 

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Teksas eyaletinde bir hastanede koronavirüs hastalarının tedavi edildiği birimde görev yapan Dr. Joseph Varon, perişan bir halde yoğun bakım ünitesinden çıkmaya çalışan yaşlı bir hastayı gördüğünde 252 gündür aralıksız çalışmayı sürdürüyordu. Dr. Varon, Şükran Günü’nde evinde, eşinin yanında olmak istediğini söyleyerek ağlayan yaşlı adama sarılarak onu biraz olsun rahatlatmak istedi. O an bir fotoğrafçı tarafından yakalandı ve internette paylaşım rekorları kırdı. 

Dr. Varon, koronavirüs hastalarının bulunduğu yoğun bakım ünitesindeki yaşlı adamın yatağından kalktığını ve odadan çıkmaya çalıştığını gördü. Yanına yaklaştığında hastanın ağladığını fark eden Dr. Varon, ona sebebini sorduğunu ve “Şükran Günü’nde evde, karımın yanında olmak istiyorum” yanıtını aldığını söyledi. “Onun için çok üzüldüm” diyen doktor, hastayı biraz olsun rahatlatmak umuduyla ona sarıldı. 

Paylaşım rekorları kıran fotoğrafı hakkında konuşan Dr. Varon’un sözleri, ABD’de salgınla mücadelede ön saflarda görev yapan sağlık çalışanlarının tükenmişliğini ve hastane kapasitelerinin doluluğunu ortaya koydu. 4 Aralık Cuma günü Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Dr. Varon, 260 gündür aralıksız mesai yaptığını söyledi. “Bunu nasıl başardığımı sormayın. Çöreklerin çok yardımı dokunuyor. Ne zaman, ne bulursam yiyorum, çünkü bir daha ne zaman ağzıma bir lokma koyabileceğimi bilemiyorum” diyen Dr. Varon, bu süreçte 15 kilo aldığını sözlerine ekledi. 

Teksas’ta United Memorial isimli, küçük bir özel hastanede personel şefi olan Dr. Varon, “Çalışanlarım çok yorgun. Sağlık çalışanlarının gücü kalmadı, bazen hemşirelerim gün ortasında bitkinlikten ağlamaya başlıyor. Çünkü tükenmiş vaziyetteler ve hasta sayısının çokluğu işlerini daha da zor hale getiriyor” diye konuştu.  

ABD’nin salgınla mücadelede başarısız olduğunu daha önce de dile getirdiğini söyleyen Dr. Varon, “İnsanlar hâlâ barlara, restoranlara, alışveriş merkezlerine gidiyor. Bu resmen delilik! Uyarıları dinlemiyorlar, sonra gelip burada yoğun bakım ünitesinde yatmak zorunda kalıyorlar. Eğer ABD’liler basit sağlık kurallarına uyup biraz daha dikkatli olabilseler, benim gibi sağlık çalışanları da biraz olsun nefes alabilir” dedi.  

Covid Tracking Project (Koronavirüs İzleme Projesi) verilerine göre 6 Aralık Pazar günü ABD’de 101 bin 487 kişi koronavirüs nedeniyle hastanede tedavi altına alındı, 1138 kişi öldü. 

Donald Trump’ın kişisel avukatı Rudolph Giuliani koronavirüse yakalandı

ABD Başkanı Donald Trump, pazar günü (6 Aralık) yaptığı açıklamada kişisel avukatı Rudolph Giuliani’nin koronavirüs test sonucunun pozitif çıktığını söyledi. 76 yaşındaki Giuliani, Trump’ın yakın çevresinden koronavirüse yakalanan en son isim. ABD’de 3 Kasım’da düzenlenen başkanlık seçiminden itibaren Trump ekibinin bir parçası olarak seçimde usulsüzlük yapıldığı iddialarını dile getirmeye devam eden ve ülke genelinde pek çok eyalete seyahat eden Giuliani’nin bu seyahatlerin önemli bir bölümünde maske kullanmadığı dikkat çekmişti. 

Trump, pazar akşamı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, yeni tip koronavirüs için bir kez daha “Çin virüsü” nitelemesini kullandı:

Tartışmasız New York’un sahip olduğu en harika belediye başkanı ve ABD tarihindeki en yozlaşmış (tartışmasız!) seçime dair usulsüzlükleri ortaya çıkarmak için yorulmak nedir bilmeden çalışan Rudy Giuliani, Çin virüsüne yakalandı. Bir an önce iyileş Rudy, mücadelemize devam edeceğiz!!!

 

Moskova’da koronavirüs aşısının ilk doz uygulaması başlatıldı, İngiltere’de salı günü başlaması öngörülüyor

Dünya genelinde koronavirüse karşı kitlesel aşılama çalışmaları ya başladı ya başlamak üzere. Rusya’nın başkenti Moskova’da 5 Aralık Cumartesi günü aşı uygulamalarının ilk adımı atıldı. İngiltere’nin ise aşılmalara 8 Aralık Salı günü başlaması bekleniyor. ABD ve Türkiye, bu ay içerisinde aşı uygulamalarını ülke genelinde başlatmayı umuyor. Çin’de yüzbinlerce, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) binlerce insana aşı uygulandı bile. 

İngiltere, 8 Aralık Salı gününden itibaren koronavirüs aşısının ilk dozlarını öncelik verilen gruplar üzerinde uygulamaya hazırlanıyor. Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen ve virüse karşı yüzde 95 oranında etkili olduğu tespit edilen koronavirüs aşısının ilk dozları ülkedeki pek çok hastaneye ulaştırıldı. Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) İngiltere Koordinatörü Profesör Stephen Powis, ülkenin tarihindeki en geniş çaplı ve en karmaşık aşılama çalışmaları için hazırlandığını belirtti. 

Prof. Powis, İngiltere’nin koronavirüs aşısı için rekor hızda verdiği onayın ve uygulamanın salgının aynı hızla sona ereceği anlamına gelmediğini söyledi. “Bunu bir maraton gibi düşünün, kısa mesafe koşusu gibi değil. İhtiyacı olan herkesin aşıya ulaşması aylar sürebilir” dedi. Koronavirüsle mücadelede ön safhada yer alan sağlık çalışanlarına öncelik verilecek. Bakımevlerinde kalanlar başta olmak üzere yaşlılar da öncelik verilenler arasında ikinci sırada yer alıyor. 

Rusya’nın başkenti Moskova’da sağlık çalışanları, 5 Aralık Cumartesi günü binlerce kişiyi koronavirüse karşı aşılamaya başladı. Rusya’nın geliştirdiği Sputnik V aşısının son aşama klinik deneylerinde ve insanlar üzerindeki denemelerde yeterince aşama kaydedilmediği gerekçesiyle endişe uyandırdı. Buna karşın, aşıyı güven verici bulmayanlar da dahil çok sayıda sağlık çalışanına aşının ilk dozu uygulandı. Moskova genelinde 70 farklı noktada yürütülen aşı çalışmaları kapsamında ikinci doz 21 gün sonra uygulanacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.