Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de bir yargıç daha Trump’ın TikTok yasağını iptal eden bir karar çıkarttı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) federal bir yargıç, pazartesi günü (7 Aralık), ABD Ticaret Bakanlığı’nın Çin merkezli ByteDance şirketinin sahibi olduğu kısa video paylaşım uygulaması TikTok’un kullanılmasını yasaklayan düzenlemeyi iptal eden bir ön tedbir kararı verdi. ABD’de Donald Trump yönetimi uzun zamandır TikTok’un ülke genelinde yasaklanması için girişimlerde bulunuyor ve TikTok kullanıcısı ABD vatandaşlarının bilgilerinin Çin hükümeti tarafından elde edilmesinin ulusal güvenlik endişesi yarattığını savunuyordu. Son mahkeme kararıyla birlikte, Trump yönetiminin uygulamayı yasaklama ve TikTok’un ABD’li bir teknoloji şirketine satılması yönündeki girişimleri şu an için sonuç vermemiş oldu.

Trump yönetimi, geçen aylarda, ABD’li TikTok kullanıcılarının kişisel verilerinin Çin hükümeti tarafından elde edilebileceğini ve bu durumun ulusal güvenlik endişelerine yol açtığını koyduğunu iddia etmişti. Bunun üzerine kısıtlamalar getirilmesi planlanan TikTok için son olarak federal bir yargıç, uygulamanın yasaklanmasını engelleyecek bir ön tedbir kararı verdiklerini açıkladı. 

Pazartesi günkü kararı veren Vaşington Bölge Yargıcı Carl Nichols, 27 Eylül’de de Google ve Apple uygulama mağazalarından TikTok’un indirilmesinin yasaklanmasına ilişkin kararı askıya almıştı. Bununla birlikte dünkü karar bir ilk niteliği taşımıyor zira Pensilvanya Bölge Yargıcı Wendy Beetlestone da bazı TikTok kullanıcılarının açtığı dava üzerine 12 Kasım’da, yürürlüğe girmesi planlanan kısıtlamaları engelleyecek bir karar çıkarmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump tarafından geçen yıl atanan yargıç Nichols, ABD Ticaret Bakanlığı’nın TikTok yasağını yürürlüğe koyarak yasal yetkisini “muhtemelen aştığını” ve “bariz alternatifleri düşünmeyerek keyfi ve kaprisli bir şekilde hareket ettiğini” söyledi.

Mahkeme kararlarının ardından konuşan TikTok sözcüsü, “Mahkeme bizimle hemfikir olduğu için ve ön tedbir kararı aldığı için memnunuz” dedi.

ABD Ticaret Bakanlığı ise geçen ağustos ayında kısıtlamalar için yetki veren Trump’ın icra emrini “şiddetle savunacağını” ve bu emrin “yasayla tamamen uyumlu olduğunu ve meşru ulusal güvenlik çıkarlarını teşvik ettiğini” söyleyerek ABD hükümetinin tedbirlere uymaya devam edeceğini açıkladı.

Çin, ABD merkezli TripAdvisor da dahil olmak üzere 105 uygulamayı yasakladı

ABD’de TikTok tartışmaları devam ederken Çin hükümeti, pornografi, fuhuş, kumar ve şiddet içeren bazı mobil uygulamaların kaldırılması kararı aldıklarını açıkladı. Alınan karar kapsamında, ABD merkezli bir seyahat firması olan TripAdvisor’ın da aralarında bulunduğu 105 uygulama ülkedeki uygulama mağazalarından kaldırıldı.

Çin Siber Uzay İdaresi bugün resmi web sitesinde yaptığı açıklamada, bahsi geçen 105 uygulama için ayrıntı vermeden, üç siber yasadan birini veya birkaçını ihlal ettiklerini duyurdu.

Çin Siber Uzay İdaresi yetkilileri, 5 Kasım’dan itibaren atılan bu adımlar dahilinde, zamanla yasaları ihlal eden diğer uygulamaların da yasak kapsamına gireceğini ve sözkonusu uygulamaların ülke genelinde yasaklanacağını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.