Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aralarında BP ve Shell’in de bulunduğu büyük enerji şirketleri, düşen fosil yakıt kârları karşısında karbon kredisine yöneliyor

BP ve Shell’in de aralarında bulunduğu büyük enerji şirketleri, düşen fosil yakıt kârları karşısında yatırımlarını karbon kredisine taşıyor. Şirketlere göre petrol fiyatlarının düşmeye başladığı bir zamanda karbon kredisine yapılan yatırımlar şirketlerin devamlılığı açısından büyük bir rol oynuyor.

Fransa’nın başkenti Paris’te 2016’da imzalanan Paris İklim Anlaşması kapsamındaki hedefler, dünya genelinde gittikçe büyüyen bir “karbon dengeleme pazarını” ateşledi. Britanyalı enerji şirketi BP ve İngiltere-Hollanda ortaklığındaki petrol ve doğalgaz şirketi Shell’in de aralarında bulunduğu birçok Avrupalı şirket, petrol fiyatlarının düşmeye başladığı bir zamanda karbon kredisine yapılan yatırımları şirketlerin devamlılığı açısından son derece önemli bir pazar olarak nitelendiriyor.

Britanyalı enerji şirketi BP geçen yıl, orman sahiplerini ağaç dikme yoluyla küresel ısınmaya neden olan karbon emisyonlarını dengelemek isteyen firmalarla buluşturan bir şirket olan FiniteCarbon’a 5 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. BP CEO’su Sean Carney, Reuters’a yaptığı açıklamada, şirketin FiniteCarbon’a yaptığı bu yatırımı “Şirket gelirlerinde yüzde 20 ve yüzde 40’lık bir kesintinin ardından önümüzdeki 10 yıl içinde arazi sahipleri için 1 milyar dolar kazanç elde etmeyi bekliyoruz. Ayrıca, geçen sene şirketler ve ülkeler küresel ısınma konusunda yeni vaatlerini belirlerken aceleci davrandılar, bu yüzden şirket olarak öngörülerimiz oldukça ılımlı” sözleriyle değerlendirdi. 

Shell bünyesinde faaliyet gösteren Doğa Tabanlı Çözümler Birimi’nin başkanı Duncan van Bergen ise Reuters’a “Dünyada karbonun giderek daha fazla kısıtlandığı bir zamanda, karbon kredilerine yatırım yapmak, zamanla iyi bir ticari yatırım olarak anlam kazanacaktır” diye konuştu.

Ancak çevreci gruplar, enerji şirketlerinin bu yönelimi karşısında şüpheyi elden bırakmıyor. Karbon kredileri ve diğer çevreci çözümler adına çalışan bir sivil toplum kuruluşu olan Gold Standard Registry’den Sarah Leugers, büyük şirketlerin doğanın korunmasına yönelik ilgisini memnuniyetle karşıladıklarını ancak sözkonusu şirketlerin büyük ölçüde sorumlu oldukları bir sorunu çözme konusunda yeni bir pazar yaratarak kâr ettiğine yönelik endişe duyduğunu söyledi.

İngiliz bankası Barclays’a göre karbon emisyonunu dengelemeye yönelik bu tür girişimler, şirketlerin harcama ve eğilimlerine bağlı olarak yılda yaklaşık 12 milyar ton karbon emisyonunu ortadan kaldırabilir. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.