Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Joe Biden ilk kez bir siyah vatandaşı Savunma Bakanlığı’na atamaya hazırlanıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 3 Kasım’daki başkanlık seçiminin kazananı Joe Biden, geçiş dönemi faaliyetlerine devam ediyor. Politico’nun konu hakkında bilgi sahibi olan üç kaynağa dayandırdığı haberine göre Biden, Irak’taki ABD harekâtının eski komutanı emekli General Lloyd Austin’i savunma bakanı olarak atamaya hazırlanıyor. ABD Senatosu’nun atamayı onaylaması halinde Austin, Pentagon’a liderlik edecek ilk siyah ABD vatandaşı olacak. 

Emekli General Lloyd Austin

67 yaşındaki Lloyd Austin, Pentagon’da uzun süre görev yaptı, ABD Merkez Komutanlığı’na (CENTCOM) Irak, Afganistan, Yemen ve Suriye’deki harekâtlarda liderlik eden tek siyah ABD’li olarak tarihe geçti. ABD Senatosu tarafından ataması onaylanırsa Austin, bu kez ülkenin 1 milyon 300 bin kişilik orduya ve onların arkasındaki devasa bürokrasiye liderlik eden ilk siyah ABD vatandaşı olacak. 

Kararı yakından takip eden kaynaklara göre beklentiler Biden’ın savunma bakanlığı görevine, Barack Obama döneminde Beyaz Saray’ın Pentagon politikalarının şefi olarak görev yapan Michèle Flournoy’u ataması yönündeydi. Ancak aynı kaynaklar Biden’ın göreve aday göstereceği ismi siyahlar arasından seçmesi konusunda baskı altında olduğunu belirtti. 

Georgia Eyaleti Dış İlişkileri Sorumlusu Brad Raffensperger

Georgia’da Biden’ın kazandığını gösteren seçim sonuçları bir kez daha onaylandı 

ABD’nin Georgia eyaletinde yetkililer, üç kez tekrarlanan oy sayımının ardından 7 Aralık Pazartesi günü eyaletteki başkanlık seçimi sonuçlarını bir kez daha onayladıklarını ve Biden’ın Trump karşısında galibiyetini koruduğunu belirtti. Georgia Eyaleti Dış İlişkiler Sorumlusu Cumhuriyetçi Brad Raffensperger, düzenlediği basın toplantısında “Yasal olarak kullanılan oyların tamamını üç kez saydık ve sonuç değişmedi” dedi. 

Seçimin ardından yapılan oy sayımı, eyaletin seçim görevlileri tarafından tekrarlanan elle oy sayımı ve Donald Trump ve ekibinin talep ettiği makineyle oy sayımı olmak üzere, Georgia’da başkanlık seçiminde kullanılan yasal oylar tam üç kez sayıldı. Son olarak, makineyle yapılan yeniden sayımın sonuçları, Biden’ın Georgia’da Trump’tan 12 bin fazla oy aldığını ortaya koydu.  

Derleyen: Özge Somlyai Çakır

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.