Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nden Kuzey Kutbu hakkında endişe verici rapor: Bölgenin donması giderek zorlaşıyor

ABD merkezli Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) bünyesinde faaliyet gösteren Buzul Programı’nda (Arctic Program) çalışan araştırmacılar, 2020 yılı için hazırladıkları raporda, fosil yakıtların kullanımından ötürü Kuzey Kutbu’nun dünyanın diğer bölgelerine göre daha fazla ısındığını ve bölgenin donmasının gittikçe zorlaştığını açıkladı.

8 Aralık Salı günü yayımlanan raporda, Kuzey Kutbu’nda sıcaklıkların rekor bir seviyede arttığı, fosil yakıtların kullanılması sebebiyle bölgenin dünyanın diğer bölgelerine göre daha hızlı ısınmaya başladığı ve Kuzey Kutbu’ndaki bu sıcaklık artışının bölgede deniz seviyesinin yükselmesiyle beraber okyanus sirkülasyonuna ve hava koşullarının değişmesine sebep olduğu belirtilerek bölgenin donmasının gittikçe zorlaştığı belirtildi.

Raporu hazırlayan bilim insanlarına göre, bu yıl Kuzey Kutbu’ndaki buzul erimeleri sonucunda denizdeki minimum buz miktarı uydu kayıtlarına göre en düşük ikinci seviyeye ulaştı. Grönland bölgesindeki buzul erimeleri geçen yıla göre yavaşlasa da Alaska ve diğer bölgelerdeki erimeler yüksek boyutlara ulaştı. Yine kurum tarafından eylül ayında açıklanan bir çalışmada, bölgedeki denizlerdeki buzul seviyelerinde kalıcı bir değişim meydana geldiği ortaya konulmuştu.

Alaska Üniversitesi’nden iklim uzmanı Rick Thoman, Kuzey Kutbu’ndaki bu değişikliklere ilişkin “Bir nesil önce hayal dahi edemeyeceğiz bir şekilde Kuzey Kutbu artık daha sıcak, daha az donmuş ve biyolojik olarak çok daha farklı. Kuzey Kutbu’nda buz ve kar yoğunluğundan insanların faaliyetlerine kadar her şey o kadar hızlı değişiyor ki 30 yıl içinde her şeyin bugünkü gibi olabileceğini düşünmek için bir sebep yok” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.