Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin ve Nepal, Everest Dağı’nın yüksekliği konusunda anlaşmaya vardı: Dağın, bilinenden 86 santimetre daha yüksek olduğu saptandı

Çin ve Nepal arasında yıllardır süren Everest Dağı’nın yüksekliği tartışmasında anlaşmaya varıldı. Son yapılan ölçümle Evrest’in yüksekliğinin 8 bin 848 metre 86 santim olduğu konusunda iki ülke mutabık kaldı. Nepal Dışişleri Bakanı Pradeep Kumar Gyawali, salı günü (8 Aralık) yaptığı açıklamada, yeniden yapılan ölçümler sonucunda yüksekliği 8 bin 848 metre 86 santim çıkan Everest Dağı’nın eski ölçümlere göre 86 santim daha uzun olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Nepal ve Çin arasında Everest Dağı’nın yüksekliği arasındaki görüş ayrılığı da son yapılan ölçümlerle son buldu. Nepal’in başkenti Katmandu’da video-konferans ile düzenlenen basın toplatısında konuşan Nepal Dışişleri Bakanı Pradeep Kumar Gyawali, yeni yapılan ölçümlerle Everest Dağı’nın yüksekliğinin 8 bin 848 metre 86 santim olarak belirlendiğini açıkladı.

Everest Dağı’nın ilk ölçümleri 1953 yılında İngiliz Kraliyet Coğrafya Derneği’nin destekleriyle Edmund Hillary ve Şerpa Tenzing Norgay liderliğindeki bir grup tarafından yapılmıştı. 29 Mayıs 1953’te Everest’in zirvesine ulaşan grup, dağın yüksekliğini 8 bin 848 metre olarak belirlemişti.  

ABD National Geographic Topluluğu ise dünyanın en yüksek noktasının yani Everest’in yüksekliğini 1999 yılında 8 bin 850 metre olarak açıklamıştı. Ancak Nepal bu sonucu hiçbir zaman resmi olarak tanımadı.

Çin, daha önce 1975 ve 2005’te zirvenin hassas irtifa ölçümünü yapmak için keşif grupları gönderdi ve yükseklikler sırasıyla 8 bin 844 metre ve 8 bin 848 metre olarak ölçüldü.

Bu ölçümlerden sonra Çin ve Nepal arasında başlayan yükseklik tartışmalarının, Katmandu ve Pekin ölçümlerinde kaya yüksekliği ve kar tabakasının yaratmış olduğu farklılıklar yüzünden olduğu anlaşıldı..

Çin Ulusal Ölçme ve Haritalama Bürosu’nda uzman olan Dang Yamin, nihai sonucun bilimsel kurallara uygun olarak Nepal ve Çin tarafından yapılan ölçümler arasında ortalama bir değer olduğunu söyledi.

Nepal Arazi Yönetimi, Kooperatifler ve Yoksulluğun Azaltılması Bakanı Padma Kumari Aryal ise yaptığı açıklamada, “Farklı ülkeler Everest’in yükseklik ölçümünü birkaç kez tamamladı. Ortaya çıkan sonuçlarda farklı etkenlerden dolayı sonuçlar farklı oldu. Ancak bugün bu spekülasyonları sona erdiriyoruz” dedi.

Dünyanın en yüksek dağı olan Everest’e Çin’den yapılan tırmanışlar, koronavirüs salgını nedeniyle 12 Mart 2020 tarihinden bu yana durdurulmuş durumda.

Derleyen: Meryem Zelal Direkci

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.