Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Oxford-AstraZeneca aşısı hakkındaki doz tartışmaları sürüyor, İngiltere’de okulların açık kalması vaka sayılarını etkilememiş olabilir

ABD’deki koronavirüs vakalarının sayısı 15 milyonu aştı. Seçilmiş başkan Joe Biden, görevdeki ilk 100 gününde 100 milyon ABD vatandaşının koronavirüse karşı aşılanmasını hedeflediklerini söyledi, Beyaz Saray 916 milyar dolarlık koronavirüs teşvik paketi önerdi. Kuzey Kore’den Güney Kore’ye vaka sayıları hakkında “küstahlık” suçlaması. Oxford-AstraZeneca aşısının virüse karşı etkisinin yüzde 70 düzeyinde olduğu doğrulandı. Havayolu taşımacıları, tatil sezonunda aşıların acil ihtiyaç bölgelerine ulaştırmak için uçuk fiyatlar sunuyor. İngiltere’de yaz sezonunda bir buçuk ay süreyle açık kalan okulların yalnızca birkaç tanesinde virüs yayıldığı tespit edildi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Biden, Beyaz Saray’daki ilk 100 gününde 100 milyon ABD vatandaşını aşılamayı hedefliyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 46. başkanı seçilen Joe Biden, 8 Aralık Salı günü yaptığı açıklamada, Beyaz Saray’daki ilk 100 gününde ekibinin koronavirüs salgınıyla mücadelede nasıl bir yöntem izleyeceğini anlattı. 20 Ocak 2021’de başkanlık görevini devralması beklenen Biden, Oval Ofis’teki ilk 100 günde 100 milyon ABD vatandaşının koronavirüse karşı aşılanmasını hedeflediklerini söyledi. 

Delaware eyaletinin Wilmington şehrinde konuşan Biden, ülkenin her bir köşesine aşıyı ulaştırmak için gerekli maddi kaynakları sağlamak için ABD Kongresi’nin desteğine ihtiyacı olduğunu söyledi. Görevdeki ilk 100 gününde önceliğinin çocukların yeniden okula dönmesi olacağını, maske kullanım zorunluluğunu da ülke geneline yayacaklarını belirten Biden, “İlk 100 günde hastalığın seyrini değiştirebiliriz ve ABD’de hayatı daha yaşanılabilir hale getirebiliriz. Sizden siyaseti ya da bakış açınızı bir kenara bırakıp 100 gün boyunca maskenizi takmanızı isteyeceğim” dedi. 

Biden, koronavirüsle mücadelede en önemli görevlerden birini üstlenecek ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı görevi için eski Kongre üyesi, Kaliforniya Başsavcısı Xavier Becerra’yı aday gösterdi. Becerra, daha çok eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde getirilen “Obamacare” adıyla anılan ve resmi adı Hasta Koruma ve Ekonomik Bakım Yasası (Affordable Care Act) olan sağlık reformunun mimarlarından biri olarak biliniyor. 

ABD’deki koronavirüs vakalarının sayısı 15 milyonu aştı

ABD’de salgının başlangıcından bu yana tespit edilen toplam vaka sayısı 15 milyonun üzerine çıktı. Virüsün yayılma hızında herhangi bir yavaşlama gözlemlemediklerini belirten uzmanlar, Noel tatili ve yılbaşı yaklaşırken kutlama yapmaya hazırlanan vatandaşları uyardı. Beyaz Saray’ın koronavirüs danışmanı Dr. Anthony Fauci, 8 Aralık Salı günü yaptığı bir açıklamada, “Çok zor bir dönemin içine girdik” dedi.

Koronavirüs, ABD’de bugüne kadar 286 binden fazla insanın ölümüne neden olurken salgın nedeniyle milyonlarca insan işini kaybetti. 

Öte yandan ABD’nin mevcut başkanı Donald Trump ve yönetimi, 8 Aralık Salı günü, koronavirüs teşvik paketi müzakerelerine dönük bir hamle yaptı ve ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye salgın döneminde zorlanan ABD’lilerin büyük bir bölümüne yönelik aylık 600 dolar değerinde ekonomik yardım önerisini sundu. Öneri, 300 dolar değerindeki işsizlik ödeneğinin ise rafa kaldırılmasını içeriyor. Pelosi ise bu öneriye karşı çıkıyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Yo Jong

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Yo Jong’dan Güney Kore’ye “vaka sayısı” suçlaması

Kuzey Kore medyasının 9 Aralık Çarşamba günü paylaştığı habere göre, ülkenin lideri Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Yo Jong, ülkede herhangi bir koronavirüs vakası bulunmadığı konusunda şüphe uyandırdığı için Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’nı “küstahlıkla” suçladı. Ocak ayında sınırlarını tamamen kapatan Kuzey Kore yönetimi, kendini dış dünyadan daha da soyutladı ve uzun süredir ülkede hiçbir koronavirüs vakası tespit edilmediğini belirtiyor.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyun-wha, 5 Aralık Cumartesi günü Bahreyn’de düzenlenen uluslararası bir forumda, Pyongyang’ın Seul’un salgınla mücadelede yardım tekliflerine yanıt vermediğini belirterek “Kuzey’de hiçbir koronavirüs vakası olmadığına inanmak zor” dedi. 

Kang, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Salgınla birlikte Kuzey Kore, her zamankinden daha da Kuzey Kore yani daha kapalı, daha da tepeden yönetilen ve salgınla mücadele konusunda atılan adımları tartışmaya alan bırakmayan bir hale geldi. Bütün işaretler, Kuzey Kore rejiminin ülkelerinde yayılmadıklarını iddia ettikleri virüsü kontrol altına almak için çabaladıklarını gösteriyor.” 

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un’un kız kardeşi ve başdanışmanı Kim Yo Jong ise çarşamba günü yaptığı bir açıklamada, sözlerini “küstahça” diye nitelendirdiği Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyun-wha’yı, iki ülke arasında zaten gergin olan ilişkileri daha da kötüleştirmeye çalışmakla suçladı. 

Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımı için uygun doz miktarı tartışılıyor

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca firması tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının ilk önce yarım doz, daha sonra tam doz alan küçük bir grup üzerinde yüzde 90 etkili olduğu, deneye katılanların çoğunluğu üzerinde ise yüzde 62 oranında etkili olduğunu doğrulayan klinik deney sonuçları Lancet dergisinde yayımlandı

Sonuçlar, aşının uygulanmasıyla ilgili detayları düzenleyici kurumlar için bir ikilem yaratabilir çünkü onay verilmesi halinde aşının etkili olabilmesi için hangi dozda kullanılması gerektiğiyle ilgili somut kararlar alınması gerekiyor. 

Oxford Üniversitesi ve birlikte çalıştıkları İngiltere-İsveç ortaklığındaki AstraZeneca, uzun süredir devam eden çalışmaların ardından elde ettikleri koronavirüs aşısının yüzde 70 etkili olduğu gerekçesiyle onay almasını talep ediyor.

Ancak İngiltere, ABD ve Avrupa’daki düzenleyici kurumlar, aşıyı onaylamaları halinde hangi doz uygulamasının uygun olacağıyla ilgili henüz bir karar vermiş değil. Birleşik Krallık’taki İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), Avrupa İlaç Kurumu (EMA) ve ABD’deki Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) uygulanacak dozlar hakkında farklı uygulamalara başvurması muhtemel. 

Aşı araştırmasını yürüten Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü’nden Profesör Sarah Gilbert, The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, hem düşük hem yüksek doz aşı uygulanan bireylerin, yalnızca ilk dozdan sonra ağır hastalıklardan korunduğunu belirterek “Yüksek doz uygulamak konusunda hiçbir endişem yok. Deneylerimize katılan pek çok kişi üzerinde zaten yüksek doz uyguladık” dedi

DSÖ: “Havayolu taşımacıları, aşıları tatil sezonunda acil ihtiyaç bölgelerine ulaştırmak için uçuk fiyatlar istiyor”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Lojistik Şefi Paul Molinaro, 8 Aralık Salı günü yaptığı açıklamada, “Bazı havayolu taşıyıcıları tatil sezonu öncesinde kuru buz ve tıbbi ekipmanla birlikte koronavirüs aşılarını acil bir şekilde taşımak için uçuk ve acımasız fiyatlar istiyor” dedi.

Reuters’a konuşan Molinaro, koronavirüs aşılarının düşük ve orta gelirli ülkelere ulaştırılmasının ve bu ülkelerde dağıtımının oldukça masraflı olacağını, havayolu kapasiteleri yetersiz ülkelerde kiralamanın masrafları artıracağını belirtti. Molinaro, fiyat enflasyonunun havayolu taşımacılığının önemli ögelerinden biri olduğunu ve özellikle kasım ayından itibaren bu fiyatların giderek yükseldiğini söyledi. 

Molinaro, havayolu taşımacılarından aşının nakli için normalin 20 katına varan fiyat teklifleri aldıklarını söyleyerek “Az önce havayolu taşımacılığı yapan, büyük bir kargo şirketiyle görüştüm, ismini vermiyorum. ABD’nin Teksas eyaletinden Sierra Leone’nin başkenti Freetown’a aşı ulaştırmak için kilo başına 105 dolar istediler. Bu gerçekten çok acımasızca. Normalde bu fiyatın kilo başına 4 ya da 6 dolar olması gerekiyor” diye konuştu.

Molinaro, karantina önlemleriyle birlikte havayolu seyahatlerindeki durgunluk, Noel tatili öncesi beklenen fiyat artışı gibi birçok faktörün bu pahalılıkta etkisi olduğunu ve 2021 yılı içinde bu durumun normale dönmesini umut ettiklerini söyledi. 

Araştırma: İngiltere’de okulların açık kaldığı yaz döneminde virüsün öğrenciler arasındaki bulaş oranının düşük olduğu tespit edildi

Sonuçları 8 Aralık Salı günü Lancet dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, İngiltere’de yaz sezonunda bir buçuk ay süreyle açık kalan okulların yalnızca birkaç tanesinde koronavirüsün yayıldığı tespit edildi. Araştırma sonuçları, ilkokul çağındaki çocukların virüsü yayma riskinin çok düşük olduğu şeklindeki iddiaları destekler nitelikte. 

İngiltere’deki ilk karantina sürecinde, okullar mart ayında kapatılmıştı. Haziran ayının başında yeniden açılan okullar, temmuz ortasına kadar açık kaldı. Bu süreçte ülke genelindeki okulların tamamında toplam 450 vaka tespit edilirken, bunlardan yalnızca 55’inin virüsün yayılmasında etkili olduğu anlaşıldı. Ayrıca virüsün çoğunlukla öğretmenler ve okul personeli arasında yayıldığı kaydedildi. Öğrenciden öğrenciye bulaşmanın ise çok nadir olduğu görüldü. 

Araştırma sürecinde tespit edilen 55 salgın noktasından 27’sinin ilkokullarda, 16’sının anaokullarında, yedisinin ortaokullarda ve beşinin karma yaş gruplarında görüldüğü tespit edildi. Ancak araştırma sürecinde öğrencilerin büyük bir bölümünün velileri tarafından okula gönderilmemesi, örneklem kümesini oldukça daraltan bir faktör. Bu süreçte, İngiltere’deki 8,9 milyon öğrenciden yalnızca 1,6 milyonu okula gitti. Aynı dönemde okullardaki koronavirüs test oranının azlığı da araştırma sonuçlarını etkileyen bir diğer faktör olarak yorumlandı.

Derleyen: Özge Çakır Somlyai 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.